Defensive driving: een veiligere manier van rijden

Meer dan 95% van de ongevallen in het verkeer wordt veroorzaakt door menselijk gedrag. Met onze defensive driving (defensief rijden) trainingen zorgen we voor veiliger rijgedrag en verhogen we de verkeersveiligheid.
Zakelijke Rijder Trainingen

Wat is defensive driving?

De term defensive driving komt uit de Verenigde Staten, waar het als volgt is gedefinieerd: driving to save lives, time, and money, in spite of the conditions around you and the actions of others. Vertaald naar het Nederlands is de definitie als volgt: rijden met focus op het voorkomen van ongevallen en het besparen van tijd en geld, en daarbij rekening houdend met de omgeving en de acties van medeweggebruikers. VVCR-Prodrive biedt defensive driving trainingen voor jouw medewerkers.   

Waarom defensive driving training?

Defensive driving (training) of defensief rijden is een veiligere manier van rijden die de verkeersveiligheid voor jou en voor anderen vergroot. Je kunt als bedrijf in defensive driving trainingen investeren om de veiligheid van je medewerkers te vergroten en om van – onder meer – deze voordelen te profiteren:

Voordelen defensive driving training

  • Minder ongevallen (binnen en buiten werktijd)
  • Minder brandstofkosten; defensief rijden is ook zuinig rijden
  • Verkleining schadelast
  • Minder uitval door ongevallen
  • Beter bedrijfsimago
Defensive Driving

Wil jij ook werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

VVCR Prodrive Rijvaardigheidstraining beter milieu

Hoe pas je defensive driving training toe?

Onze defensive driving trainingen zorgen ervoor dat je tijdig lastige of gevaarlijke verkeerssituaties herkent zodat je daarop kunt anticiperen en ook daadwerkelijk kunt handelen. Bij VVCR-Prodrive hanteren we verschillende methodes en modellen voor onze defensive driving trainingen. Een daarvan is de SAFE-methodiek en die werkt als volgt:

See and be seen – zien en gezien worden

Deelnemen aan het verkeer begint bij het zichtbaar maken van jezelf en zorgen dat je anderen kunt zien. Zorg voor goed zicht door een juiste zit-  en stuurhouding in te stellen. Maak oogcontact in het verkeer en laat zien aan andere weggebruikers wat je van plan bent te gaan doen.

Always a way out – altijd een uitweg

Zorg dat er altijd een uitweg is uit de verkeerssituatie. Dit houdt in dat je voldoende afstand houdt ten opzichte van je voorganger, je creëert tijd, neemt eigen beslissingen en blijft onafhankelijk.

defensive driving maakt je veiliger in het verkeer
bij vvcr prodrive leer je defensive driving waaronder ver en wijd kijken

Far and wide view – ver en wijd kijken

Kijkgedrag en anticiperen op naderende gevaren in het verkeer. Juist kijkgedrag is een belangrijke factor binnen defensive driving training. Kijk ver vooruit en niet alleen naar het voertuig voor je. Gebruik ook je spiegels op de juiste manier. Weet jij hoe je de spiegels instelt met een zo klein mogelijke dode hoek?

Ever aware – altijd bewust rijden

Alert zijn, afleidingen beperken en overzicht houden. Bewust rijden betekent dat je te allen tijde alert bent om in te grijpen en dat je de wil hebt om SAFE te rijden: het doel van onze defensive driving trainingen.

Defensive driving (training) in het kort

Met onze defensive driving trainingen zorgen we dat je medewerkers veiliger rijden, verhogen we de verkeersveiligheid, en profiteer je als bedrijf ook van voordelen als minder brandstof-/energiekosten en een beter bedrijfsimago.

Een defensive driving training op maat, of als onderdeel van onze Roadsafety as a Service oplossingen voor jouw bedrijf of organisatie behoort bij VVCR-Prodrive tot de mogelijkheden.

Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag een adviesgesprek aan.

bij vvcr prodrive leer je bewust rijden voor defensive driving

Het begint met een adviesgesprek

Wil je weten hoe we bij jou kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid, meer duurzaamheid en lagere verzekerings-, reparatie- en onderhoudskosten? Kies dan hiernaast een geschikt moment voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze specialisten. We beloven dat dit gesprek je altijd nieuwe inzichten oplevert en jij bepaalt zelf of ons gesprek een vervolg krijgt!