In 2021 kwamen in Nederland 582 mensen om het leven door een verkeersongeval. Dat zijn 28 verkeersdoden minder dan in 2020 en het laagste aantal sinds 2015. We spraken met onze oprichter Mark Maaskant over deze dalende trend en hoe je als werkgever voor 0-werkgerelateerde verkeersongevallen zorgt in jouw bedrijf.
Hi Mark, hoe verklaar jij de dalende trend in verkeersongevallen?
“Enerzijds is dat te verklaren doordat we door COVID minder kilometers zijn gaan rijden. Hierdoor was het minder druk op de weg en waren er minder ongelukken. De daling komt ook doordat wegen veiliger worden door de komst van rotondes op 80 km/u wegen in plaats van kruispunten en snelheidsverlagingen binnen de bebouwde kom en op de snelwegen. Een lagere snelheid helpt aangezien de impact van een aanrijding wat kleiner is, waardoor de kans om te overlijden afneemt.”
“Bovendien worden auto’s ook steeds veiliger gebouwd: er komen meer airbags, kreukelzones, auto’s kunnen zelf remmen om een ongeluk te voorkomen. Echter, wat je nu ziet is dat het aantal aanrijdingen tussen auto’s en kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers, toeneemt.”
Hoe komt deze toename in aanrijdingen met kwetsbare verkeersdeelnemers?
“Er zitten meer mensen op de fiets en het wordt drukker in de binnensteden. Dat gaat wringen, vooral op drukke momenten. Bijvoorbeeld als fietsers naar school gaan of automobilisten naar hun werk rijden. De kans op aanrijdingen neemt dan toe.”
“Wij zien het als onze rol om automobilisten bewust te maken dat ze zelf goed beschermd zijn, maar dat zij ook rekening moeten houden met onverwachte verkeerssituaties en fietsers. Natuurlijk moeten fietsers zich ook aan de verkeersregels houden, toch is het van belang dat je als automobilist extra rekening houdt met fietsers en voetgangers omdat ze gewoon erg kwetsbaar zijn. Dus houdt daar rekening mee en gun elkaar de ruimte op de weg.”
“Daarnaast zijn er ook steeds meer bestelauto’s op de weg. Deze hebben rondom eigenlijk erg slecht zicht. Als jij met een bestelauto rechtsaf wilt slaan en je moet op de rotonde zelf nog kijken of er verkeer naast je komt wat je voorrang moet geven, dan ben je eigenlijk al te laat met kijken. Je moet bestuurders van bestelauto’s eigenlijk een andere kijktechniek aanleren.”
Hoe zorgt VVCR-Prodrive ervoor dat er bij bedrijven rekening gehouden wordt met het veranderende verkeersbeeld?
“We maken met onze trainingen én roadsafety marketing mensen bewust van veiligheidsrisico’s en hoe mensen mogelijk gevaar kunnen herkennen, voordat het gevaarlijk wordt. Maar we hebben nu ook de nuances in de trainingen aangepast om ook op andere verkeersdeelnemers te letten. Bijvoorbeeld hoe je veilig fietsers inhaalt en hoe je het beste kan anticiperen binnen en buiten de bebouwde kom.”
“Zo leren we mensen ook over de risico’s van het binnen de bebouwde kom rijden. De meeste ongelukken gebeuren namelijk binnen de 5 minuten dat je wegrijdt of aankomt op je bestemming.
“Stel dat je op de snelweg rijdt met adaptieve cruise control, met je ingeschakelde lane keeping assist en je was een handsfree telefoongesprek aan het voeren, dan is het veiligheidsrisico daarvan aardig beperkt. Echter, als je de bebouwde kom inrijdt met al die verkeersstromen van fietsers, voetgangers en brommers, dan zouden wij je echt aanraden om te stoppen met telefoneren. Hierdoor kan je jouw aandacht maximaal op het verkeer richten. Een goede tip is om aan te geven dat je het telefoongesprek gaat verbreken aangezien je richting de bebouwde kom rijdt en dat je later terugbelt.”
“Een andere situatieschets is in de ochtend als je al te laat bent om je kinderen naar school te brengen en je gaat haasten. Rond scholen zijn er dan veel haastende kinderen, ouders en auto’s op een moment bij elkaar. Ik zie nog wekelijks als ik mijn kinderen naar school fiets dat auto’s te dicht langs fietsers rijden waarmee je een onveilige situatie creëert. Jouw werkgever vindt het echt niet erg als je iets later bent en geen overig verkeer in gevaar hebt gebracht. De bewustwording dat je in de bebouwde kom je ogen overal moet hebben, is gewoon heel belangrijk.”
“Het is niet de kunst om nooit meer afgeleid te zijn, maar het is de kunst om nooit meer onbewust afgeleid te zijn.” Mark Maaskant
“In al onze trainingen leggen we de nadruk op het herkennen van verkeerssituaties waarin het verkeer echt om jouw maximale aandacht vraagt. Tips om je aandacht erbij te houden zijn om je radio wat zachter te zetten, door pushberichten op je telefoon en smartwatch te negeren. Of je telefoon tijdens het rijden in “niet storen” te zetten.
Sinds een tijd leveren we ook verkeersveiligheid trainingen voor fietskoeriers aan zodat zij ook alles leren over het herkennen en voorkomen van gevaarlijke situaties.”
Waar geven jullie deze trainingen?
“Onze trainingen vinden plaats op de openbare weg. We spreken dan af op een locatie en gaan dan op een mix van wegen rijden. Binnen en buiten de bebouwde kom, 80 km/u wegen en snelwegen. We doen die verschillende mix aan wegen om diverse dingen te laten zien aan de bestuurder zoals het herkennen van gevaren en hoe veiligheidssystemen jou kunnen helpen om veiliger onderweg te zijn. Bijvoorbeeld een rijstrookassistent en adaptieve cruise control.”
Auto’s worden steeds slimmer, hoe staan jullie tegenover smartphones- en watches in de auto?
“Je kan veel over de smartphone zeggen en we weten allemaal dat je niet moet gaan appen achter het stuur, maar we zijn er wel voorstander van om je smart apparatuur te verbinden met je auto. Bijvoorbeeld door via Apple Carplay of Android Auto, zo kan je door middel van stem je telefoon bedienen, en bijvoorbeeld een navigatie bestemming via stembediening invoeren. Ook zijn er handige apps zoals Flitsmeister die een melding op je dashboard geven waar er obstakels op de weg liggen of dat er een hulpverleningsvoertuig aankomt. Deze systemen geven je realtime informatie over het verkeer en de ter plekke geldende maximale snelheid, ook als die door matrixborden wordt aangegeven. Je ziet deze informatie dan overzichtelijk via je dashboard. Hierdoor hoef je niet weg te kijken. Zo zet je nieuwe technologie in om verkeersveiligheid op een effectieve manier te verbeteren.”
“Als vader van jonge kinderen vind ik dat ik een morele rol heb om bereikbaar te zijn als mijn kinderen aan het spelen zijn bij een vriendje. Ik kan niet zeggen: “Bel mij niet, want ik zit twee uur in de auto”. We zien ook dat sommige bedrijven die een zero tolerance smartphone beleid hebben, dus niet bellen tijdens het rijden en dat medewerkers hun bedrijfstelefoon uitzetten, maar wel gewoon bereikbaar zijn op privé telefoon. Wij zijn niet voor het verbieden van smart apparatuur, maar mensen bewust te maken dat zij zelf de juiste keuze moeten maken. Friet eten is niet gezond, roken ook niet, moet je het dan verbieden? Nee, wees duidelijk over de gevaren van te vet eten of roken, maar laat mensen wel zelf een keuze maken.
VVCR-Prodrive geeft natuurlijk al verkeersveiligheidstrainingen, maar wat wordt er nog meer aangeboden om het aantal werkgerelateerde verkeersongelukken naar 0 te brengen?
“Verkeersveiligheid gaat voor het grootste gedeelte over menselijk gedrag. Een training is een eenmalige actie die hoogstens aanzet tot bewustwording of nieuwe dingen leren. Als je structureel de verkeersveiligheid binnen jouw bedrijf wilt verbeteren, moet je ervoor zorgen dat verkeersveiligheid een onderdeel wordt van je bedrijfscultuur. Het is hetzelfde als afvallen. Als je een week gezond eet en daarna weer stopt, gaat jouw project om af te vallen niet werken. Daarom werken wij met Roadsafety as a Service. Dat is een combinatie van roadsafetymarketing, trainingen, bewustwording, slim gebruik van wagenparkdata: gegevens over onderhoud en schades, brandstofverbruik, energieverbruik en bandenslijtage. Dat zegt onze dataspecialisten heel erg veel over de rijstijl binnen jouw wagenpark. Hierdoor weet je hoe jij het beter kan doen, een waar je winst kunt halen op het gebied van duurzaamheid.“
“Voorbeelden van Road Safety marketinguitingen zijn bijvoorbeeld stickers en posters in bedrijven met quotes zoals “Welke bestuurder ben jij eigenlijk?”. Daarnaast nemen we video’s over verkeersveiligheid die online en in het kantoor worden verspreid. Dit kunnen algemene video’s zijn, maar kunnen ook gepersonaliseerd worden voor bedrijven. Het aanstellen van verkeersveiligheids ambassadeurs is ook een onderdeel van Roadsafety as a Service. Zo maken we mensen bewust dat deelnemen aan het verkeer het meest risicovolle moment van de dag is. Met het inzetten van Roadsafety as a Service zorgen bedrijven ervoor dat verkeersveiligheid onderdeel wordt van de bedrijfscultuur.”
Wat levert RaaS (Roadsafety as a Service) op?
35% van de kosten van een zakelijk wagenpark hangen samen met het rijgedrag van bestuurders. Ook zien we dat een wagenpark bij veel bedrijven in de top 5 van kostenposten staat en dat een wagenpark verantwoordelijk is voor de hoogste CO2 uitstoot binnen je bedrijf. Bij bedrijven die RaaS zijn gaan inzetten, zien wij in het eerste jaar een afname van de schadelast met 12% en 4% minder brandstofkosten. Die daling in schades en brandstofverbruik zet in jaar 2 ook door, dus 25% minder schades en 8% minder brandstof/uitstoot in 2 jaar.
“Ik denk dat een van de beste referenties voor onze dienstverlening is dat we werken voor de mooiste namen, bedrijven als: Shell, Johnson&Johnson, ExxonMobil, AstraZeneca, Unilever, BASF, BP, RDW, DHL, PostNL en Volvo zijn al jaren klant bij VVCR-Prodrive”. Ook werken we inmiddels samen met een ZEGO (een innovatieve verzekeraar) die onze dienstverlening inzet om klanten te helpen met een risico gestuurd premiemodel. Met andere woorden: als je veiliger rijdt, gaat je premie omlaag. Wederom een bevestiging dat wat wij doen “werkt”.
Ben je benieuwd hoe VVCR-Prodrive het aantal werkgerelateerde verkeersongevallen naar 0 brengt in jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.