10 quick wins voor minder wagenpark kosten

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Wagenparkkosten staan bij veel bedrijven en organisaties hoog in de top-5 van operationele kosten. Door middel van schadepreventie – een van onze specialismes – en de onderstaande quick wins kun je op korte termijn beginnen met het voorkomen van wagenparkschades én zodoende kosten verminderen.

Overigens wordt maar liefst 30% van de wagenparkkosten beïnvloed door het rijgedrag van bestuurders. Tevens zorgt onveilig verkeersgedrag voor een negatief bedrijfsimago en (te) hoge verzekeringspremies. Het is daarom verstandig om als wagenparkbeheerder te investeren in het voorkomen van schades, dus schadepreventie. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze consultants als je wilt weten wat wij voor jou kunnen betekenen op dit gebied.

10 quick wins voor minder wagenparkkosten

Waar te beginnen met schadepreventie

#1 | Train medewerkers op het vinden van de juiste parkeerplek

Veel wagenparkschades ontstaan tijdens in- en uitparkeren en manoeuvreren. Een oplossing hiervoor is je medewerkers digitaal te (laten) trainen op het vinden van de juiste parkeerplek zonder paaltjes of obstakels. Tip: parkeer zoveel mogelijk achteruit in, scan de parkeerplek op eventuele obstakels, kijk niet alleen omlaag, maar ook naar laaghangende takken of dakgoten. Parkeer je voertuig, maak gebruik van parkeersensoren of de camera. Vooruit wegrijden uit een parkeervak is altijd veiliger omdat je dan meer ziet!

#2 | Richt een spiegelafstelplaats in

Bij veel bedrijven zijn meer dan de helft van de schades zogenaamde manoeuvreer schades. En die zijn dikwijls het gevolg van verkeerd afgestelde spiegels. Bovendien zijn veel bestuurders zich niet bewust dat hun spiegels verkeerd staan afgesteld. Bied je medewerkers daarom de mogelijkheid om de spiegels van hun bedrijfsauto goed af te stellen op een daarvoor ingerichte spiegelafstelplaats en geef ze hierbij tips en/of instructies. 

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

#3 | Beloon schadevrij rijgedrag

Veel bedrijven en organisaties zijn geneigd om berijders te straffen als er schade is gereden. Echter, uit (psychologisch) onderzoek is gebleken dat dit een averechts effect heeft. Het belonen van schadevrij rijgedrag is daarom effectiever dan straffen en levert beter rijgedrag op. Stel je eens voor dat je een bekeuring krijgt voor een lichte snelheidsoverschrijding. Je betaalt de bekeuring aan het CJIB. Als je een jaar lang geen snelheidsovertreding maakt, krijg je het betaalde bedrag terug. Zou dat voor jou een incentive zijn om extra op je snelheid te letten? Niemand maakt met opzet schade, maar met een goede opzet kun je wel minder schade maken.

#4 | Zorg dat het rijgedrag van je bestuurders inzichtelijk is

Om en nabij de 30% van de wagenparkkosten wordt beïnvloed door het rijgedrag van bestuurders, dus is het belangrijk om het rijgedrag te verbeteren door middel van training, coaching en opleiding om kosten te besparen. Echter, dat kan alleen als het rijgedrag inzichtelijk is. Daarom adviseren we je om rijgedrag inzichtelijk te maken door middel van telematica: systemen die onder meer het brandstof- of energieverbruik, snelheidsovertredingen, te hard optrekken of te bruusk remmen bijhouden. Op basis daarvan kun je dan bepalen welke bestuurders training, coaching en opleiding nodig hebben om hun te coachen naar een veilige en duurzamer rijgedrag.

#5 | Integreer veilig rijden in het inwerktraject

Door veilig en duurzaam rijden een belangrijk onderdeel te maken van het inwerktraject, voorkom je dat bestuurders hun oude rij-gewoontes meenemen naar hun nieuwe baan. Sterker nog: je kunt ze er nieuwe, goede gewoontes mee aanleren. Veilig rijden is trouwens niet alleen een vaardigheid, maar ook een mindset.

Parkeerplaats of distributiecentrum

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

#6 | Stel jezelf een doel

“A goal without a plan is just a wish”. Iedereen wil graag besparen op wagenparkkosten, maar zonder een bespaardoel -en plan is zowel de route als de bestemming onduidelijk – met alle gevolgen van dien. Begin daarom met het vaststellen van een bespaardoel en het vastleggen van een bespaarplan. Wij kunnen je hierbij helpen, net als bij de realisatie van het bespaarplan. Zullen we 50% minder schade in 2 jaar afspreken? Welke impact heeft dit op jouw verzekeringspremies?

#7 | Zorg ervoor dat verkeersveiligheid leeft binnen je bedrijf/organisatie

Je kunt alles omtrent verkeersveiligheid tot in de puntjes geregeld hebben, maar als het niet leeft binnen je bedrijf of organisatie… dan is alle moeite voor niets. Zorg er daarom voor dat verkeersveiligheid een hot topic is op de werkvloer. Interne marketing is de juiste tool om het verkeersveiligheidsbeleid van jouw bedrijf of organisatie tot leven te brengen en top of mind te maken bij al je medewerkers. Wij noemen dat Roadsafety Marketing en hebben hier een hele mooie visie op, Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze consultants als je wilt weten wat wij voor jou kunnen betekenen op dit gebied.Iedereen wil graag besparen op wagenparkkosten, maar zonder een bespaardoel -en plan is zowel de route als de bestemming onduidelijk – met alle gevolgen van dien. Begin daarom met het vaststellen van een bespaardoel en het vastleggen van een bespaarplan. Wij kunnen je hierbij helpen, net als bij de realisatie van het bespaarplan. Zullen we 50% minder schade in 2 jaar afspreken? Welke impact heeft dit op jouw verzekeringspremies?

#8 | Zorg voor training, coaching en opleiding

Geef je bestuurders op regelmatige basis – dus niet eenmalig – training, coaching en opleiding op het gebied van rijgedrag en verkeersveiligheid, zodat hun kennis en rijvaardigheden op niveau blijven. Dat hoeft niet altijd fysiek, maar kan natuurlijk ook digitaal. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je bestuurders niet tijdelijk maar altijd veilig en verantwoord rijden, met minder schadegevallen – en dus kostenbesparing – tot gevolg. Veelal helpen wij bedrijven met professionele chauffeurs met het trainen en opleiden van eigen mentorcoaches of inwerkcoaches zodat je het schadepreventiebeleid grotendeels zelf in handen hebt.

#9 | Bestel veilige voertuigen

Ja, een voertuig met automatische transmissie en rijhulpsystemen zoals een achteruitrijcamera, parkeersensoren, adaptieve cruise control en head-up-display zijn duurder in aanschaf. Echter, als je jouw chauffeurs leert hoe ze deze systemen kunnen gebruiken om veiliger te rijden, dan zul je zien dat de schadelast afneemt en de restwaarde van je voertuigen omhoog gaat. Ons advies: combineer mens en technologie met als doel je schadelast omlaag krijgen.

#10 | Verkeersveiligheid is geen eenmalige actie

Last but not least: verkeersveiligheid is geen eenmalige actie, maar een continu proces. Het is net als afvallen of het ontwikkelen van meer spiermassa. Met de juiste middelen, een doel, een plan en data kom je elke dag een beetje dichter bij het beoogde doel. Je zult zaken anders moeten doen en gewoonten moeten loslaten. Op het moment dat je stopt, verval je weer in de oude situatie. Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Allemaal open deuren, echter werken die vaak het beste.

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Wij helpen jou bij het omlaag brengen van wagenparkkosten

En om van veilig rijden een business case te maken. Want welk bedrag aan WA-premie betaal je nu per voertuig per maand? Welk bedrag aan eigen risico betalen jullie per jaar? En wat zijn jullie reparatiekosten? Als specialist op het gebied van schadepreventie kunnen we jou en je bedrijf of organisatie als geen ander helpen bij de implementatie van deze quick wins en het terugdringen van wagenparkkosten.

Wil je meer weten over hoe we dat doen en wat we kunnen betekenen voor jou en je bedrijf/organisatie? Plan dan een vrijblijvend online adviesgesprek in met een van onze consultants op het moment dat jou het beste uitkomt. Spreken we je snel?

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!