Je zou, gezien de veel hogere snelheden, verwachten dat de kans op (ernstig) letsel ten gevolge van een aanrijding op de snelweg groter is dan in het centrum van een dorp of stad, echter het tegendeel is waar. Je hebt te maken met veel meer verkeersstromen, waardoor je als het ware ogen in je rug moet hebben. Gelukkig zijn er een paar zaken die je kunt doen om ook in deze zones veilig onderweg te zijn.
Sommige mensen vinden het heel spannend om op snelwegen te rijden als gevolg van de hogere snelheden, maar omdat je in de 30km/u zones te maken hebt met veel meer uiteenlopende verkeerssituaties en verschillende soorten verkeersdeelnemers, is de kans op een aanrijding groter. Gewoon bij jou in de wijk, dus. Dat is ook wel logisch, want op snelwegen rijden mensen allemaal dezelfde kant op, de snelheidsverschillen zijn overdag gering en je hebt niet te maken met voetgangers en fietsers, die soms onverwachte dingen kunnen doen. Op 80 km/u-wegen heb je ook nog eens rekening te houden met kruisingen, rotondes en zijwegen. En op 50 km/u-wegen heb je te maken met meer verschillende soorten verkeersdeelnemers. Dat geldt al helemaal voor30 km/u-zones waar ook nog eens kinderen op straat spelen.
Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?
Technologie als handige reminder
In het streven naar een reductie van het aantal werk-gerelateerde ongevallen naar nul, biedt VVCR-Prodrive zijn klanten tal van handvatten en tools aan om ook in de 30 km/h-zone veilig onderweg te zijn. Neem bijvoorbeeld automatische verkeersbord-herkenning, of als je dat niet hebt: een app als Flitsmeister. Dat is in de ogen van sommige mensen een tool om zonder gevolgen harder te rijden dan is toegestaan, maar het kan juist ook een handige reminder zijn. Vooral in de 30 km/u-zones, waarin er zoals gezegd zoveel gebeurt dat je soms meer prikkels krijgt dan je kunt verwerken, kan de app je visueel en met een waarschuwingsgeluid waarschuwen als je onbedoeld de snelheidslimiet overtreedt. Doordat het werkt met zogeheten community based-informatie, zie je wat op een bepaalde weg de maximumsnelheid is en wordt je gewaarschuwd voor bijzondere elementen. Al deze kennis kun je gebruiken om je eigen veiligheid en die van anderen te maximaliseren.
Snelheidslimietassistent
Ook andere moderne technologieën kunnen een handje helpen. Zo beschikken steeds meer auto’s over een snelheidslimietassistent, waarbij met behulp van een camera en de gegevens van het navigatiesysteem de maximumsnelheid in kaart wordt gebracht en duidelijk wordt weergegeven in het instrumentarium. Omdat het in 30 km/u zones zo druk kan zijn dat je bij wijze van spreken ogen in je rug nodig hebt, biedt ook de spraakbesturing van navigatiesystemen uitkomst omdat het de afleiding enorm vermindert. Probeer het maar eens uit, na wat oefenen werkt het bij moderne auto’s feilloos.
Verkeersveiligheid als continu proces
Met behulp van bewustwording rondom verkeersveiligheid valt er echter ook een hoop winst te behalen op dit vlak. Roadsafety as a Service van VVCR-Prodrive kenmerkt zich door de kracht van herhaling. Het maakt van verkeersveiligheid een continu proces. Het is net als meer spieren krijgen: dat lukt pas als je hier consequent aandacht aan besteed. Stop je met trainen? Dan vervallen je spieren weer in hun oude houding. RaaS omvat onder meer digitale videotrainingen en maatregelen tot procesverbetering waarbij de processen worden afgestemd op het bedrijf en het wagenpark, maar de RaaS-pakketten omvatten ook marketingtools zoals banners en spandoeken, voor het overbrengen van de boodschap van jouw bedrijf. Het begint immers allemaal met bewustwording en uitstralen dat jouw bedrijf verkeersveiligheid belangrijk vindt.