5 tips om de actieradius van uw elektrische auto volledig te benutten!

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Elektrisch rijden is de nieuwe standaard. Door snelle ontwikkelingen zijn er al veel modellen op de markt met een actieradius groter dan 400 kilometer, zoals verschillende Tesla’s, de Kia e-Niro, Jaguar I-PACE, Audi e-tron en Hyundai Kona Electric.

De actieradius is steeds minder vaak een heikel punt bij het kiezen van een nieuwe (lease)auto. Met een aantal simpele tips kunt u de actieradius van uw auto zo goed mogelijk benutten. En dat zonder in te boeten op comfort of reistijd.

Als kennisleider op gebied van rijvaardigheid en elektrisch rijden delen we deze tips natuurlijk graag! Hier komen ze:

1. Ken uw auto en laat u informeren

Deze tip ligt wellicht voor de hand maar het begint met het kennen van uw eigen auto. Weet u welke systemen de auto aan boord heeft om efficiënter te rijden? Rijden in de ECO stand is al een eerste stap naar het optimaal gebruik maken van het accupakket.

Wanneer u uw elektrische (lease)auto ontvangt vraag de verkoper dan om een duidelijke uitleg van de auto en alle functies die de auto heeft. Ga samen een rondje rijden en laat u adviseren. Vergeet ook niet na te vragen hoe snel de auto thuis en bij DC snelladers kan laden, hier zit vaak nog een groot verschil in. Dit is al een hele verduidelijking voor nieuwe bezitters van een elektrische auto en als u uw auto optimaal weet te gebruiken heeft u minder snel last van reikwijdte angst.

Een goed alternatief is om een training elektrisch rijden te volgen bij een expert. Veel bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen bieden werknemers al zo’n training aan.

2. Gebruik regeneratief remmen op de juiste manier

Één van de grootste verschillen ten opzichte van het rijden in een benzine of dieselauto is misschien wel het vermogen van elektrische auto’s om regeneratief te remmen. Wanneer men de voet van het “stroom” pedaal haalt remt de auto en laadt de accu bij. Sommige auto’s remmen zo sterk af op de elektromotoren dat men ook wel van one-pedal driving spreekt, je rijdt dan vrijwel de hele afstand zonder de mechanische remmen te gebruiken. Effectief regeneratief remmen heeft een positieve invloed op de actieradius.

Wist u dat regeneratief remmen tevens zorgt voor minder fijnstof? Bij het remmen wordt namelijk geen gebruik gemaakt van de remschijven en daardoor worden er geen metaaldeeltjes verspreidt. Natuurlijk scheelt het ook slijtage, het is heel normaal dat remblokken minimaal 150.000 km. of meer meegaan bij elektrische auto’s wat de onderhoudskosten natuurlijk ook nog eens ten goede komt.

Vaak kunt u instellen in welke mate u wilt regenereren. Dit kan doormiddel van knoppen op het stuur, doormiddel van flippers achter het stuur of in de boordcomputer. Om uw actieradius te optimaliseren en comfortabel te rijden zet u deze binnen de bebouwde kom op maximale regeneratie en wanneer u op de snelweg rijdt op een lagere stand.

3. Accelereer met mate en rijd vloeiend

Elektrische auto’s accelereren over het algemeen sneller dan hun soortgenoten met verbrandingsmotoren. Maar vaak en hevig accelereren gaat ten koste van de actieradius. Vloeiend rijden vergroot de actieradius. Rijdt u in een Tesla? Zet hem dan in de “chill modus”.

Hanteer dus een defensieve rijstijl, anticipeer in het verkeer en kijk vooruit. Het helpt ook om zoveel mogelijk de (adaptieve) cruise control te gebruiken, zo kunt u onnodige tussenacceleraties voorkomen.

Bij veel elektrische auto’s zijn er instellingen mogelijk die zorgen dat het voertuig vloeiender accelereert, in combinatie met adaptieve cruise control zorgt dit voor een lager verbruik en een comfortabele rijstijl. Zo komt u uitgeruster aan op de plaats van bestemming.

4. Verwarm of koel de auto wanneer ingeplugd

Bij elektrische auto’s is het vaak mogelijk om functies in te stellen via een app op uw telefoon. Één van deze functies is bijvoorbeeld het voorverwarmen van de auto en het accupakket.

Het is mogelijk om de climate control zo in te stellen dat uw auto op exact de juiste temperatuur is wanneer u weg wilt rijden. Doet u dit wanneer ingeplugd? Dan gaat het niet ten koste van de actieradius.

Zo stapt u in de winter in een warme auto en in de zomer in een koele. En… is uw actieradius een stuk groter omdat het accu pakket reeds op de optimale werktemperatuur is gekomen.

5. Tips die je nog verder helpen

Veel zaken zijn bij een elektrische auto hetzelfde als bij een auto op benzine of diesel. Denk aan onnodig energieverbruik en bandenspanning. Deze hebben ook bij elektrische auto’s een flinke invloed op het verbruik. We hebben er een aantal voor u opgesomd:

  • Check regelmatig uw bandenspanning, heeft u TPMS? Dan kan dit vaak via het dashboard.
  • Kies een auto met verwarming/airconditioning via een warmtepomp en stel deze in op de eco-stand. Verwarm bij met stoelverwarming.
  • De luchtweerstand bij elektrische auto is belangrijk. Zorg dat de auto schoon is, er geen onnodige accessoires opzitten zoals dakdragers en mocht je de rijhoogte kunnen instellen rij dan op de “laagste” rijhoogte.
  • Neem geen onnodige spullen mee en houd het gewicht laag.
  • Let op uw snelheid, het verschil in verbruik tussen 120 km/h en 130 km/h is maar liefst 20%! Luchtweerstand neemt kwadratisch toe, dus als de snelheid verdubbelt is de luchtweerstand 4 x zo hoog. Steek uw hand eens uit het raam met 120 km/h dan voelt u wat luchtweerstand is.
  • Kies ECO banden, er zijn speciale banden op de markt voor EV’s, deze hebben een nog lagere rolweerstand en komen ook het verbruik ten goede.
  • Plan uw rit! Waar gaat u bijladen? En waar opladen? Vergeet niet dat u bij snelladers vaak alleen maar de afstand hoeft bij te laden om bij de volgende bestemming te komen. Vaak is deze laadtijd maar erg kort.
  • Duik in materie als kW’s en kWh’s, AC/DC, Ampère, mode 1, mode 2, mode 3, CCS / Chademo, laadcurves en 1 of 3 fasen laden. Zo kunt uzelf uitrekenen hoelang u moet laden of hoeveel range u per uur kunt bijladen bij een bepaalde laadpaal.
  • Tenslotte: zorg voor een laadpas waarmee u bij zoveel mogelijk punten kunt laden. Doe hier goed onderzoek naar!

Meer informatie over elektrisch rijden en het volledig benutten van de actieradius? VVCR-Prodrive helpt u graag verder. Wij hebben verschillende oplossingen waarmee wij autobedrijven, leasemaatschappijen, producenten en EV eigenaren helpen bij het optimaal benutten of adviseren aan hun klanten van elektrische auto’s en ADAS systemen. Neem gerust contact met ons op en maak een afspraak met Tim JansenJan Peter Westland of EV specialist Mark Maaskant

Of bekijk een van de volgende trainingen: elektrisch rijden of een Tesla training.

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!