In de herfst is er in Nederland relatief veel regenval, uit wetenschappelijk onderzoek van het SWOV blijkt dat als het regent en de wegen nat zijn 2 keer zo veel ongevallen plaats vinden als tijdens droog weer.
Aanpassen gedrag
Automobilisten hebben tijd nodig om hun gedrag aan te passen aan veranderende wegomstandigheden. Kijk maar, de eerste keer dat het sneeuwt vinden er veel aanrijdingen plaats en hoe langer de sneeuw blijft liggen hoe gevaar bewuster men rijdt, omdat mensen hun gedrag aanpassen. Veel mensen laten zich verrassen door regen en passen hun rijstijl te laat aan. Zij rijden te hard voor de omstandigheden, met te weinig afstand voor de omstandigheden, laten zich verrassen door wegdekverandering en alle ingrediënten voor een aanrijding zijn aanwezig.
Aquaplaning
Aquaplaning treedt op wanneer er teveel water op het wegdek ligt en de band de waterhoeveelheid niet meer kan afvoeren. Dit kan komen door rijsporen (ga dan naast de rijsporen rijden) doordat de banden te weinig profiel hebben of simpelweg omdat u te hard rijdt voor de omstandigheden op dat moment. Ervaart u aquaplaning waarbij de auto plotseling naar de berm trekt? Laat het gas los en stuur vooral niet, de auto krijgt snel weer zijn grip terug. Gaat u echter veel sturen dan loopt u het risico gekatapulteerd te worden naar de andere weghelft als de auto plotseling weer grip krijgt.
Bij aquaplaning gaat de band “drijven” op het wegdek, omdat de band de waterhoeveelheid niet meer kan afvoeren. Bekijk de video instructie van Prodrive Learning.
Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?
Snelheid aanpassen en afstand houden
Bij 120 km/h rijdt u 33 meter per seconde. Op nat wegdek is de remweg veel langer en moet er dus meer afstand worden gehouden.
Wegdekverandering
Vaak verandert het wegdek op bruggen, viaducten en afritten. Bij wegdekverandering kan de overgang van bijvoorbeeld nieuw naar oud asfalt resulteren in een plotselinge slipveroorzaker. Anticipeer tijdig op wegdek verandering, de 3 genoemde situaties zijn immers ruim van te voren zichtbaar.
ZOAB en risicoacceptatie
ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) wegdek heeft als voordeel dat er veel meer zicht is doordat er minder spray achter de voorgangers vandaan komt. Het “nadeel” van ZOAB is de veiligheidsperceptie. Doordat automobilisten niet meer “zien” dat het hard regent gaat men weer minder afstand houden en harder rijden, maar het wegdijk blijft immers nat en glad.
Winterbanden
Laat vast uw winterbanden monteren. Over de voordelen van winterbanden bij deze weersomstandigheden hoeven we u waarschijnlijk niets meer te vertellen. Wat wel belangrijk is, is dat u het extra percentage grip van uw winterbanden gebruikt om uw veiligheidsmarge te vergroten en niet om harder te rijden bij slechte weersomstandigheden.
Lichtautomaat
Veel auto’s hebben automatische dag-rijverlichting. Pas op! Als het mistig wordt branden de LED-strips aan de voorzijde wel, maar branden uw achterlichten vaak niet. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom, bij mist, rij gewoon met dimlicht aan.
Harde wind
Anticiperen is ook het onverwachte verwachten. Als u bij harde wind een vrachtauto inhaalt wees dan voorbereid op een rukwind als u de vrachtauto voorbij bent. Het waait ook vaak harder op bruggen en viaducten en haal fietsers met een ruime boog en aangepaste snelheid in.
Natte schoenzolen
Nog één ding, maak schoenzolen droog aan uw vloermatten, dit voorkomt dat u met natte zolen van uw rempedaal afglijdt.
Zo maar een paar tips, natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over veilig rijden in de regen.