Voertuigen zitten tegenwoordig vol met snufjes die het rijden makkelijker maken. Zogenaamde ADAS systemen of rijhulpsystemen. Ze helpen ons met het uitvoeren van de rijtaak. Deze systemen vinden we terug op alle soorten voertuigen, van vrachtwagens tot bussen en van auto’s tot hulpverleningsvoertuigen.
Door de systemen op een juiste manier te gebruiken maken ze deelnemen aan het verkeer comfortabeler, veiliger en efficiënter. In onze trainingen behandelen we daarom ook de aanwezige ADAS systemen, zodat de deelnemer deze op de juiste manier leert gebruiken maar ook het nut er van inziet. In dit blog behandelen we de 7 meestgestelde vragen over ADAS systemen.
1. Waar staat ADAS voor?
De afkorting voor ADAS is “Advanced Driver Assistance Systems”. Dit is eigenlijk een containerbegrip voor allerhande systemen die de bestuurder helpen met de rijtaak. Daarom noemen we het ook wel rijhulpsystemen, met de nadruk op hulp. Want helemaal zelfrijdend zijn auto’s nog niet, ondanks de snelle technologische ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn. In vaktermen zeggen we ook wel rijtaak ondersteunende systemen.
2. Kan ik ADAS systemen uitzetten?
Dat is sterk afhankelijk van het type systeem. Systemen die ingrijpen om daadwerkelijk een ongeluk of impact te voorkomen staan bijvoorbeeld vaak standaard aan, hiermee bedoelen we systemen als Autonomous Emergency Braking (AEB). Het geldt ook voor systemen die ingrijpen wanneer een voertuig uit controle lijkt te raken, zoals bij Electronic Stability Program (ESP) en het welbekende Antiblokkeersysteem (ABS) het geval is. Systemen als Lane Assist en Adaptive Cruise Control kan men vaak wel zelf uitzetten of ervoor kiezen ze niet te gebruiken.
De reden dat er wordt gevraagd of ADAS systemen ook uitgezet kunnen worden is de onbekendheid ermee. “Kan het systeem ook uit? Ik krijg alleen maar piepjes en bots-waarschuwingen, terwijl er niets aan de hand is”. Dat is jammer.
Wij merken dat als we uitleggen hoe die waarschuwingen tot stand komen, waarom die melding komt en hoe de systemen werken snappen bestuurders juist het veiligheid verhogende effect van deze slimme systemen, die als een extra paar ogen gezien kunnen worden en helpen om veilig thuis te komen.
3. Activeren de remlichten wanneer een ADAS systeem zelf remt?
Systemen als Autonomous Emergency Braking (AEB) of Adaptive Cruisecontrol (ACC) maken gebruik van de remmen van de auto. Veel bestuurders vragen zich af of het voertuig dan ook wel laat zien aan verkeer achter de auto dat de auto remt. Het antwoord daarop is ja. Wanneer een auto een rembeweging maakt die als zodoende beschouwd kan worden, dan activeren de remlichten. Bij sommige auto’s is te zien in het dashboard wanneer de auto de remlichten activeert.
4. Hoe weet ik welke ADAS systemen er in mijn voertuig zitten?
Hoe je erachter komt welke ADAS systemen in je voertuig zitten hangt af van de fabrikant en het model. Vaak is het wel te achterhalen in de boordcomputer. Kijk dan naar de titel “rijassistentie” of “rijhulpsystemen”, meestal komt er dan een lijst tevoorschijn waar je ook de instellingen kunt beheren. Bij bepaalde modellen is het ook overzichtelijk te zien in het multimediasysteem, het scherm dat meestal in het midden van het dashboard is geplaatst.
Je zou zeggen dat het ook in de gebruikershandleiding staat, dat kan maar het is dan niet altijd eenvoudig om te achterhalen wat er nou echt in zit omdat bepaalde systemen opties zijn en er niet standaard op zitten. Ook uitleg over de auto? Plan dan een bezoek bij uw dealer. Die is vaak wel bereid met jou samen de auto door te lopen. Of schakel de professionals van VVCR-Prodrive in om de systemen uit te leggen.
5. Zijn ADAS systemen op nieuwe voertuigen verplicht?
Geavanceerde ADAS systemen op nieuwe voertuigen zijn nu nog niet verplicht (ABS en ESP wel). Alhoewel hier een interessante ontwikkeling in gaande is. Het Europese parlement heeft namelijk overeenstemming bereikt over de verplichting tot een flink aantal rijhulpsystemen in nieuwe auto’s.
Vanaf mei 2022 is op nieuwe modellen het volgende verplicht:
- AEB automatische noodremming;
- LKW waarschuwing bij verlaten rijstrook;
- ISA (automatische waarschuwing als je te hard rijdt);
- de mogelijkheid om een alcoholslot aan te sluiten;
- vermoeidheidsdetectie en waarschuwing bij een rijstijl die afleiding suggereert;
- alarmlichten die gaan branden bij een noodstop;
- achteruitrijcamera;
- EDR, oftewel: een event data recorder waarmee je tot het laatste moment voor een ongeval kunt zien wat zich heeft afgespeeld.
Vanaf 2024 zijn bovenstaande onderdelen ook verplicht op bestaande modellen van fabrikanten.
6. Functioneren ADAS systemen onder alle weersomstandigheden?
Sneeuwt het bijvoorbeeld hard, en sneeuw hoopt zich op, op de voorbumper ter hoogte van de radar van de adaptieve cruise control, dan werkt dit systeem niet meer. Uiteraard krijg je daar als bestuurder een waarschuwing van.
Over het algemeen wel, maar let op… ADAS systemen bepalen met het gebruik van radars en camera’s hoe ze moeten reageren in bepaalde situaties. Het kan best zijn dat de camera’s waarvan je voertuig gebruik maakt bij extreme weersomstandigheden net als jij zelf minder zicht hebben en dus ook minder goed reageren. Het is daarbij belangrijk te beseffen dat je altijd zelf alert moet zijn.
7. Mag ik met behulp van ADAS systemen zonder handen rijden?
Nee dat is in geen enkel voertuig nog het geval. Alhoewel het technisch op bepaalde wegen mogelijk is, blijven het hulpsystemen en moet de bestuurder te allen tijde de handen aan het stuur houden.
Vaak waarschuwt de auto wanneer men de handen te lang van het stuur af heeft. De audio en haptische signalen worden dan steeds luider en als de handen te lang van het stuur af zijn schakelt de auto het systeem zelfs uit.
Het is erg belangrijk om te beseffen dat alhoewel veel fabrikanten het zelfsturende functies noemen, men wel beseft dat de bestuurder altijd in de gelegenheid moet zijn om in te grijpen.
Staat jouw vraag over ADAS (rijhulp)systemen er niet bij? Laat het ons weten via info@vvcr-prodrive.nl of 0548 514 137.
Onze visie op het gebruik van ADAS (rijhulp)systemen
Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop wij deelnemen aan het verkeer. Net als wij hebben veel fabrikanten het doel om bij te dragen aan verkeersveiligheid en duurzaamheid. Veel ADAS systemen zijn wellicht nog niet helemaal doorontwikkeld tot perfectie. Toch is het belangrijk dat we ADAS systemen omarmen en kijken hoe ze ingezet kunnen worden om ongelukken te voorkomen. Een ander belangrijk aspect is dat ADAS systemen als Adaptieve cruisecontrol in combinatie met Lane keepring assist bijdragen aan veel minder vermoeidheid voor de bestuurder.
ADAS systemen kunnen bijdragen aan veiliger en duurzamer verkeer, mits de bestuurder bekend is met de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden van deze systemen. In onze trainingen en opleidingen worden de aanwezige ADAS systemen zorgvuldig besproken en behandeld. Zodat de deelnemer na de training exact weet hoe ze op de juiste manier in te zetten zijn.