Code 95 Vrijstelling – Wanneer kom je in aanmerking?

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Rijdt een chauffeur beroepsmatig in een voertuig waar C of D rijbewijs voor nodig is? Dan is het in vele gevallen verplicht om te voldoen aan de verplichte richtlijn vakbekwaamheid, oftewel de Code 95. Toch zijn er ook chauffeurs die in aanmerking komen voor een Code 95 vrijstelling. Of je hiervoor in aanmerking komt en hoe je in aanmerking komt voor een Code 95 vrijstelling lees je hieronder.

Omdat de Code 95 een Europese richtlijn is onderscheiden we 2 soorten vrijstellingen. Namelijk vrijstellingen die geldig zijn in heel Europa en vrijstellingen die naast de Europese vrijstellingen alleen geldig zijn in Nederland.

De code 95 vrijstellingen

Is een van de volgende situaties op jou van toepassing? Dan heb je vrijstelling van de Code 95 in heel Europa.

 • Het voertuig heeft een maximale snelheid van 45 km per uur.
 • Je rijdt in een voertuig dat gebruik wordt of onder controle is van de brandweer, de strijdkrachten, de burgerbescherming en overige diensten die verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de openbare orde.
 • Je rijdt in een voertuig dat je test in verband met technische verbeteringen, reparatie of onderhoud.
 • Het voertuig is nieuw of omgebouwd en nog niet geregistreerd bij het RDW.
 • Je rijdt in een voertuig tijdens rijlessen met het oog op het behalen van een rijbewijs.
 • Voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel vervoer van personen of goederen.
 • Je vervoert materieel of uitrusting dat je voor je werk nodig hebt, dit geldt alleen wanneer het rijden met het voertuig niet de voornaamste activiteit is. (In Nederland geldt dit alleen als er niet meer dan 12 uur per week gereden wordt.)

Die laatste vrijstelling is mede van betekenis voor voertuigen die door bestuurders van 21 jaar of ouder, die binnen een straal van 50 km rijden en voldoen aan de volgende voorwaarden:

 1. Worden gebruikt voor het vervoer van producten van landbouwbedrijven van de teeltplaats naar de veiling;
 2. Worden gebruikt voor het ophalen van melk op boerderijen en het terugbrengen van melkbussen of zuivelproducten voor de veevoeding naar de boerderijen;
 3. In de kleinhandel worden gebezigd voor het ambulant uitoefenen van die kleinhandel;
 4. Worden gebezigd als rijdende bibliotheek, rijdend bureau, rijdende instructieruimte, rijdende kantine, rijdende medische dienst, rijdende spaarbank, rijdende tandverzorgingsdienst of rijdende tentoonstellingsruimte;
 5. Worden gebruikt voor het vervoer van circus- of kermismateriaal.

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Hoe toon je de vrijstelling aan?

Kom je in aanmerking voor een Code 95 vrijstelling? Dan is het belangrijk dat je aan kunt tonen dat je aan de voorwaarden voldoet tijdens een inspectie.

Dit kan bijvoorbeeld door de data van de digitale tachograaf . Wil je advies hoe je kunt zorgen dat je het juist kunt aantonen? Neem gerust contact op met ons op.

Vervallen Code 95 vrijstellingen

Eerder was er een vrijstelling voor chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955. Deze vrijstelling is per 1 juni 2015 vervallen. Tevens is de vrijstelling voor chauffeurs die minder dan 12 uur rijtijd per week hebben per juli 2015 vervallen.

Prodrive 0 verkeersdoden per jaar

Bent u een bedrijf en heeft u vragen over de Code 95 voor uw chauffeurs? Neem gerust contact met ons op via info@vvcr-prodrive.nl0548 514 137 of via het contactformulier.

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!