De Europese richtlijn Code 95

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

De richtlijn Vakbekwaamheid, in Nederland Code 95, is geïntroduceerd in 2009. Deze geldt niet alleen in Nederland, maar het is een richtlijn die geldt voor alle landen binnen Europa, als is deze in elk land weer net iets anders geïmplementeerd.

Personen- en goederenvervoer

De code 95 is verplicht voor actieve professionals met een C of D rijbewijs en dus voor de sectoren personen- en goederenvervoer. De chauffeurs zijn zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de richtlijn.

Basiskwalificatie en nascholing

De richtlijn bestaat uit twee delen, het basiskwalificeren van jezelf als beroepschauffeur en het vakbekwaam blijven, oftewel de nascholing. Alle door de CCV erkende opleiders mogen officieel de cursussen uitvoeren. Een opleidingsinstantie wordt gecertificeerd per cursus, het kan dus zijn dat er verschil in aanbod en inhoud van cursussen tussen bepaalde opleiders zitten. VVCR heeft een breed aanbod aan gecertificeerde nascholingscursussen.

Achter op je rijbewijs

De Code 95 staat achter op uw rijbewijs en toont aan dat u vakbekwaam bent. Het is een aanduiding die achter een voertuigcategorie wordt geplaatst.

Hieronder ziet u hoe dit er in de praktijk uitziet. Deze desbetreffende persoon rijdt toevallig in alle voertuigen beroepsmatig. De datum achter het getal laat zien voor wanneer een chauffeur moet hebben voldaan aan de nascholing ten behoeve van de Code 95.

Achter op je rijbewijs

Waarom is het er?

Het invoeren van de richtlijn Vakbekwaamheid leidt tot een betere verkeersveiligheid en het terugdringen van verkeersongelukken, verkeersdoden en CO2 uitstoot. Het draagt bij aan beter veiliger europa.

Bedrijven kunnen er gebruik van maken om hun werknemers op te leiden tot efficiënter en veiliger werkgedrag. Effectief gebruik maken van de Code 95 leidt daarom vaak tot grote besparingen en operationele verbeteringen.

De richtlijn in het kort

Elke chauffeur moet iedere 5 jaar 35 uur nascholing volgen waarvan 7 uur praktijk behoort te zijn. Men kan hierin een keuze maken welke cursussen gevolgd worden. Het CBR heeft een lijst met onderwerpen voor cursussen met daarbij de minimumeisen gepubliceerd. Dit kunnen hele specifieke opleidingen zijn zoals chauffeur betonmixer, maar ook kan het een opleiding zijn voor iedere chauffeur zoals ‘Het Nieuwe Rijden’. Een paar andere voorbeelden van onderwerpen zijn:

  • Rijoptimalisatie
  • Lading zekeren
  • Omgaan met agressie
  • Communicatieve vaardigheden

Door heel Europa

De richtlijn geldt in de gehele Europese Unie, wel heeft ieder land zijn eigen interpretatie van de richtlijn en kunnen de thema’s en opleidingsmethodieken verschillen. Het is daarom voor internationale bedrijven een uitdaging om één code 95 programma te implementeren in meerdere landen.

VVCR is hier onlangs in geslaagd door het gebruik van ons internationale netwerk van training partners.

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!