De smartphone hoeft de auto niet uit!

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Wat zeggen ze nou, daar bij VVCR-Prodrive? Smartphone-gebruik in de auto wordt vaak geassocieerd met gevaar, echter: de smartphone kan juist ook voor meer veiligheid zorgen, bijvoorbeeld met een goed werkende navigatie-app die tevens de geldende maximale snelheid aangeeft en waarschuwt voor files, obstakels en hulpverleningsvoertuigen. 

De algehele opinie lijkt van mening dat bestuurders hun smartphone thuis moeten laten om zo veilig mogelijk auto te rijden. Zo is uit onderzoek gebleken dat 92 procent van de Nederlanders het gebruik van een mobiel in de auto gevaarlijk vindt. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Het gaat er namelijk niet om dat je nooit meer afgeleid wordt, maar dat je nooit meer onbewust afgeleid wordt.

Multitasken

Dat er ongelukken gebeuren door appen, mailen of anderszins kijken op het scherm van je smartphone, is overduidelijk. Ook is het een feit dat er aanrijdingen plaatsvinden als gevolg van afleiding door het voeren van een telefoongesprek. Echter, rijden op de snelweg met ingeschakelde adaptieve cruisecontrol in combinatie met lane keeping assist en dan een telefoongesprek voeren dat je handsfree tot stand hebt gebracht, brengt een ander en veel lager risico met zich mee dan bellend door een 30 km/u zone rijden. 

Spraakbesturing vermindert afleiding

Er zijn dus ook positieve aspecten. Zo zorgt het gebruik van een navigatie-app juist weer voor meer veiligheid omdat je niet meer de weg hoeft te zoeken in bijvoorbeeld een stad die je niet kent. En wat te denken van een app als Flitsmeister, die je waarschuwt als je onbedoeld de maximumsnelheid overschrijdt?

Bovendien zorgt spraakbesturing ervoor dat je een smartphone wel degelijk op veilige wijze kunt gebruiken in de auto – mits je niet in een drukke omgeving rijdt waar het verkeer je aandacht vraagt. Met voice command kun je niet alleen met spraakcommando’s bellen, maar ook spraakgestuurd typen of voice memo’s opnemen. Het is slim om dat soort zaken stilstaand te oefenen als je het nog niet kent, dan ga je voorbereid op pad.

Inzoomen op verbeterpunten

En er is meer dat je kunt doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de auto-modus aan te zetten als je op pad gaat. Bij de rijvaardigheidstrainingen van VVCR-Prodrive wordt ook aandacht besteed aan het onderwerp afleiding. Met behulp van digitale videotrainingen wordt ingezoomd op de verbeterpunten en met behulp van risicoprofielen wordt inzichtelijk gemaakt bij welke berijders een 1-op-1 veiligheidstraining het meest effectief is. Daarbij wordt Roadsafety as a Service afgestemd op het betreffende bedrijf en wagenpark: maatwerk voor een maximaal effect.

Geen no-go

De smartphone is dus niet per definitie een no-go in de auto. Het komt er alleen op aan dat je hem op een slimme manier gebruikt en met name via stembediening. Gebruik een smartphone smart, dan kun je zelfs het veiligheidsniveau tijdens het rijden verhogen met je mobieltje.

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Nooit meer afgeleid tegeltje VVCR Prodrive

Het is niet de kunst om nooit meer afgeleid te zijn, het is de kunst om nooit meer onbewust afgeleid te zijn. 

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!