Duurzaam wagenpark: Welk soort auto’s moet ik kiezen?

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Voor veel bedrijven zijn bedrijfsvoertuigen noodzakelijk in hun primaire processen. Vaak is het wagenpark verantwoordelijk voor de grootste CO2-uitstoot binnen je bedrijf. De stijgende kosten van brandstof en stroom en het belang van duurzaam ondernemen, zijn voor veel ondernemers en wagenparkbeheerders aanleiding om het wagenpark structureel te verduurzamen. Kiezen voor de juiste auto’s draagt bij aan het creëren van een zo duurzaam mogelijk wagenpark. In deze blog geven we advies welke auto’s jij het beste kan kiezen.

Verbrandingsmotor, hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch?

Auw! Hier gooien we de knuppel in het hoenderhok! Wij zeggen: kies voor een elektrische auto. Waarom? Plugin hybrides hebben 2 motoren, zijn daarom vrij zwaar, zijn complexe producten, hebben een beperkte elektrische actieradius en zijn relatief duur in onderhoud. Echt waar, moderne elektrische auto’s hebben voldoende range, er zijn genoeg publieke laadpunten en het nieuwe is er echt wel af.

Bestel je voertuigen met een verbrandingsmotor? Kies dan altijd voor automatische transmissie. Een start-stopsysteem of adaptieve cruisecontrol werkt namelijk optimaal in combinatie met automatische transmissie. Zo voorkom je dat bestuurders te lang met te hoge toerentallen rijden. 

Elektrificeer waar mogelijk voor een duurzaam wagenpark

Met de huidige stand van elektrisch rijden kan je heel veel brandstof kilometers omzetten in elektrische kilometers. Het energieverbruik van elektrische auto’s is zo’n 30% minder dan bij auto’s met een verbrandingsmotor. 

Natuurlijk kosten EV’s en systemen als adaptieve cruise control en automatische transmissie extra geld. Echter als je berijders deze systemen goed en efficiënt gebruiken, is je total cost of ownership lager en blijft de restwaarde van je vloot hoger.
Daarbij zijn er vele subsidie regelingen waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast is belangrijk om rekening te houden met de verandering in rijstijl. Elektrisch rijden is namelijk niet moeilijk, maar wel anders. Het is even wennen en een aanpassing van je mindset. Leer en inspireer bestuurders om zo effiecient mogelijk gebruik te maken van ADAS rijhulpsystemen en slimme connectiviteitsopties, zodat je het optimale rendement uit elektrisch rijden haalt.

Maak van een duurzaam wagenpark een thema

Duurzaam rijden is ook marketing. Maak je medewerkers bewust van wat je nu aan energie verbruikt en wat je potentieel kunt en wilt besparen. Maak er een gezamenlijk doel van en deel jouw resultaten. Hebben jouw collega’s inzicht in hun verbruik en kan je dit verbruik in context plaatsen? 

Jouw keuze maakt verschil

Ga voor die 100% elektrische auto, pas je mindset aan, zorg dat je kennis in huis haalt en betaal in plaats van brandstoffacturen, elektriciteitsfacturen. Je total cost of ownership gaat omlaag en je maakt een statement. Wil jij deze doelen behalen voor jouw bedrijf? Doe dan onze Het Nieuwe Rijden 3.0 training. Tijdens deze training leren wij jouw medewerkers veiliger, zuiniger en milieubewuster te rijden waardoor de kosten voor brandstof en stroom dalen en de CO₂-uitstoot (en van andere schadelijke uitlaatgassen) afneemt. 

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!