Fleet risk management – wat is het?

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Fleet Risk Management, letterlijk vertaald wagenpark risico management. Maar wat is het? Fleet Risk Management is een verzamelnaam voor alle interventies en activiteiten die ervoor zorgen dat werknemers veilig zijn in het verkeer en bewust worden en zijn van de bijbehorende risico’s.

Definitie

De definitie voor Fleet Risk Management is als volgt:

Fleet Risk Management is het proces dat er voor zorgt dat bedrijven zichzelf ervan zeker stellen dat zij zoveel mogelijk doen om te zorgen dat werknemers, welke rijden voor hun werk, veilig rijden en bewust zijn van de gevaren in het verkeer.

Zorgplicht

De werkgever heeft een zorgplicht ten opzichte van de werknemer.  Zo moeten ze zorgen voor een veilige werkplek, vrij van veiligheid- en gezondheidsrisico’s. Ook het voertuig waarin werknemers rijden maakt hier deel van uit, deze wordt vaak vergeten. 

De wettelijke bepalingen met betrekking tot de zorgplicht voor werkgever met betrekking tot verkeersongevallen leest u in de arbeidsomstandighedenwet artikel 3, 8, 10 en 11d.

Het feit dat bedrijven ook moeten zorgen dat werknemers veilig deelnemen aan het verkeer betekent dat er een verantwoordelijkheid is om personeel bij te scholen in hun rijgedrag en bewust te maken van de gevaren in het verkeer. Ook is het hierbij belangrijk om te zorgen dat de voertuigen waarin ze rijden veilig zijn.

Andere voordelen

Naast het voldoen aan de zorgplicht zijn er vele andere voordelen die verbonden zijn aan Fleet Risk Management.

Het voorkomen van ongelukken en blikschade bespaart kosten, niet alleen de kosten die direct toe te schrijven zijn aan de schade, maar ook in operationele kosten. Een ongeluk resulteert vaak in veel administratieve rompslomp. Zo heeft uw werknemer vervangend vervoer nodig, moet de schade geregistreerd worden en moet er van alles met de verzekering geregeld worden.

Door de juiste interventies zal uw personeel zuiniger gaan rijden, een veilig rijgedrag is vaak ook een zuiniger rijgedrag. Zo wordt er vaak tussen de 8% en 15% bespaart op het brandstofverbruik van uw werknemers.

In de praktijk

Als werkgever heeft u verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat uw personeel veilig deelneemt aan het verkeer.

Educatie is hierin een belangrijke element, zo kunt u als werkgever E-learning, gericht op veilig rijden, verplicht stellen voor uw werknemers, maar vaak is dit niet genoeg. In de praktijk is een programma waarin de risico’s in beeld worden gebracht en hierop de interventies worden ingericht het meest effectief. Essentieel is hierbij dat alles goed gemonitord wordt zodat men kan blijven verbeteren.

Wilt u meer informatie over Fleet Risk Management of weten wat u als werkgever kunt doen? Neem dan contact met ons op.

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!