Defensief rijden? Maak plaats voor anticiperend rijden

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Door de jaren heen is de term ‘defensive driving’ ingeburgerd geraakt in de wereld van professionele rijtrainingen. Defensief rijden is gericht op het voorkomen van ongevallen, door onder andere “mogelijke” gevaren te voorspellen. Letterlijk vertaald betekent Defensive Driving ‘verdedigend rijden’. Het verkeersbeeld is de laatste jaren enorm veranderd en eigenlijk past de naam “verdedigend” rijden niet meer bij het huidige verkeersbeeld waarin fietsers een steeds grotere rol spelen. Daarom pleiten wij voor de naam: anticiperend rijden.

Anticiperend rijden

Anticiperend en samenwerkend rijden brengt veel meer, zowel qua veiligheid als qua brandstof- of energie verbruik. Veel automobilisten kijken niet breed genoeg en net niet ver genoeg vooruit. Wie verder vooruit kijkt en ziet dat er in de verte een verkeerslicht op rood springt, kan alvast van het gas gaan en de auto veilig laten uitrollen. Als leuke bijkomstigheid, zeker gezien de huidige brandstof- en energie prijzen, verbruikt je auto dan ook nog eens een stuk minder. De term ‘defensive driving’ die door de jaren heen ingeburgerd is geraakt, is wellicht niet meer allesomvattend. ‘Verdedigend rijden’ is niet de juiste aanpak, anticiperend rijden wel. In het verkeer ben je namelijk niet alleen en moet je rekening houden met gevaar wat zich mogelijk zou kunnen voordoen als jij niet handelt. We pleiten bij VVCR-Prodrive dan ook voor anticiperend en verantwoord rijden. Laat jezelf niet onbewust afleiden, en blijf bewust met het verkeer bezig.

Verkeersinzichtelijk

Anticiperend rijden zou je ook verkeersinzichtelijk autorijden kunnen noemen, want het betekent dat je gevaren herkent en daarop kunt handelen. Dat verhoogt niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van andere verkeersdeelnemers. Bijvoorbeeld, breed kijken: Je rijdt naar een rotonde toe, en je wilt rechtsaf slaan. Rechts naast je is een fietspad waar je zojuist 2 fietsers inhaalt. Bij de rotonde moet je even wachten op een auto van links. Jij gaat rechtsaf en opeens zijn daar die fietsers weer. Opeens? Niet als je daar al rekening mee hield door anticiperend te rijden. Bekijk in deze video hoe jij in deze situatie anticiperend kan rijden. 

SAFE Principe

Een handig geheugensteuntje voor anticiperend en verkeersinzichtelijk rijden is het SAFE principe. SAFE staat voor:

S: See and be Seen: Dus kijk, kijk nog een keer en wees zichtbaar.

A: Always a way out: Houd ruimte tussen jou en je voorligger zodat je altijd ruimte hebt om op tijd te remmen of om uit te wijken om een aanrijding te voorkomen. Dat geldt ook voor achteropkomend verkeer dat jou te laat opmerkt.

F: Far and wide view: Kijk ver vooruit, en kijk breed. Hoe sneller je rijdt, hoe smaller je gezichtsveld wordt. Met breed en ver kijken ben je in staat mogelijk gevaar vroegtijdig te herkennen en hierop te handelen.

E: Ever aware: Wees altijd alert. Dus laat je niet afleiden. Gebruik rijhulpsystemen als een extra paar ogen en let extra goed op binnen de bebouwde kom.

We leggen het je graag uit in deze video over het SAFE principe.

Leer anticiperend rijden met onze experts

Wie ook graag anticiperend wil leren rijden om zo zowel de veiligheid te verhogen als de brandstofkosten te verlagen, kan dat doen onder begeleiding van onze experts. Wij leren je  hoe je anticiperend kunt rijden. In jouw eigen auto en op de openbare weg, zodat je in een bekende omgeving leert hoe je gevaren tijdig kunt herkennen en daarop kunt handelen. Neem op een verantwoorde wijze deel aan het verkeer. 

Bekijk ons trainingsaanbod en start vandaag nog met anticiperend rijden!

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!