Aanrijdingen met letsel of zelfs dodelijke afloop: het is de nachtmerrie van iedereen. Hoewel auto’s steeds veiliger worden, vonden er in 2020 toch 610 ongevallen plaats met dodelijke afloop. De rit van en naar het werk is het gevaarlijkste deel van de werkdag. Tegenwoordig is de kans om zelf achter het stuur (dodelijk) gewond te raken kleiner dan vroeger. Dat komt door veiligere auto’s en een veiliger infrastructuur. Het aantal ongevallen tussen auto’s en zwakkere verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers neemt wel toe.
Moderne technologie gebruiken
Veel moderne auto’s beschikken over rijassistentiesystemen (ADAS), maar bij veiligheidstrainingen zien de instructeurs dat een groot deel van de bestuurders deze systemen niet of niet op de goede manier of zelfs helemaal niet gebruiken. Een aantal bestuurders kan er goed mee overweg, maar er zijn ook bestuurders die deze systemen juist eng vinden. Om die koudwatervrees weg te nemen, wordt in elke training extra aandacht besteed aan slim en effectief gebruik van Advanced Driver Assistance Systems zodat bestuurders leren het beste uit deze systemen en uit zichzelf te halen.
Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?
Zuiniger is veiliger en milieuvriendelijker
Je kunt je medewerkers in de meest zuinige auto’s laten rijden, maar uiteindelijk bepaalt de rijstijl voor een groot deel hoe zuinig deze auto’s écht zijn. Een veilige en anticiperende (dus veilige) rijstijl verlaagt het brandstofverbruik, wat de CO2-voetafdruk verkleint.
Gevaarlijke situaties herkennen
Je kunt kiezen voor een traditionele slipcursus, maar uit onderzoek is gebleken dat die het veiligheidsniveau niet altijd verhogen. In de praktijk denken mensen namelijk dat ze situaties beter onder controle hebben, waardoor men meer risico’s gaat nemen, en dat werkt natuurlijk averechts. Daarbij helpt een slipcursus weinig tegen de top-3 schade-oorzaken zoals parkeer- en manoeuvreerschades, schades door voorrangfouten en schade die wordt veroorzaakt door afleiding tijdens het rijden.
Een rijvaardigheidstraining vindt daarentegen plaats in je eigen auto op de openbare weg. Een deskundige trainer geeft je uitleg over slim en effectief gebruik van ADAS rijhulpsystemen, hoe je je voertuig efficiënt bedient, hoe je gevaar herkent, voordat het gevaarlijk wordt en geeft je tips over veilig rijden, die je waarschijnlijk nog niet wist.
Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?
Onvoldoende kennis verkeersregels
Bij veel verkeersdeelnemers is de kennis over verkeersregels weggezakt. Hoe zit het ook alweer? Is die snelheid op de matrixborden nu de maximum snelheid of een advies? Heeft verkeer van rechts in een 30 kilometerzone altijd voorrang en mag je een doorgetrokken streep overschrijden? Dit soort elementaire kennis nemen we op een leuke en aantrekkelijke wijze mee in onze videotrainingen die onderdeel uitmaken van de Roadsafety as a Service dienstverlening.
Afleiding in het verkeer
Een grote ongevalveroorzaker is afleiding achter het stuur, al dan niet door smartphonegebruik. Voice command in moderne auto’s of Apple Carplay of Android Auto zorgen er bij juist gebruik voor dat je bijvoorbeeld je routenavigatie kunt instellen terwijl je je handen aan het stuur en je blik op de weg kunt houden. Het is niet de kunst om nooit meer afgeleid te zijn, het is de kunst om nooit meer onbewust afgeleid te zijn. Roadsafety Marketing helpt om bewustzijn rondom veilig rijden binnen een bedrijf te creëren. Roadsafety Marketing is een onderdeel van onze Roadsafety as a Service dienstverlening. Lees hier meer over RaaS.