Het Nieuwe Rijden 3.0: minder kosten, minder CO2-uitstoot, minder fijnstof

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Terwijl de voertuigen waarin we rijden steeds zuiniger en dus schoner worden, verandert er weinig tot niets aan ons rijgedrag. Zo is slechts 20% van alle gemotoriseerde weggebruikers sinds de introductie van Het Nieuwe Rijden en Het Nieuwe Rijden 2.0 zuinig (of zuiniger) gaan rijden. De overheidscampagne ‘Het Nieuwe Rijden 3.0’ (en onze gelijknamige training) moet daar verandering in brengen zodat het klimaatdoel van 2030 – 49% procent minder CO2-uitstoot – gehaald wordt.

Wat is het Nieuwe Rijden 3.0?

Ruim 10 jaar geleden werd Het Nieuwe Rijden geïntroduceerd als een manier om zuiniger en milieubewuster te rijden. De methode is dankzij diverse updates nog steeds relevant, net als onze training. Dat betekent dat bestuurders van een hybride- of elektrisch voertuig voortaan ook van de cursus Het Nieuwe Rijden 3.0 kunnen profiteren. 

Waarom kies je voor een cursus Het Nieuwe Rijden 3.0?

Omdat onze training ervoor zorgt dat je medewerkers veiliger, zuiniger en milieubewuster rijden waardoor de kosten voor brandstof en stroom dalen en de CO2-uitstoot (en van andere schadelijke uitlaatgassen) afneemt. Bedrijven met grote wagenparken kunnen zo flinke kostenbesparingen realiseren en hun CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

Voordelen Het Nieuwe Rijden 3.0

 • Minder CO2-uitstoot, betere luchtkwaliteit
  Dankzij Het Nieuwe Rijden 3.0 verbruik je minder brandstof waardoor ook de uitstoot van CO2 en stikstof afneemt. Dat is goed voor de kwaliteit van de lucht die we allemaal inademen. Minder CO2-uitstoot resulteert ook in een groener wagenpark.
 • Minder banden- en remmen slijtage
  Met de juiste bandenspanning en dankzij de Het Nieuwe Rijden 3.0-rijstijl slijten je banden minder snel, is er minder fijnstof en komen er minder microplastics in het regenwater terecht. Het Nieuwe Rijden 3.0 gaat over het laten uitrollen van het voertuig, daardoor slijten ook je remmen minder.
 • Voertuigen gaan langer mee
  Als je rustig rijdt, dan slijten de motor, versnellingsbak, wielophanging en stuurinrichting van je voertuig minder snel. Minder slijtage betekent minder kosten voor onderhoud en reparatie.
 • Minder brandstof- en stroomverbruik
  Dankzij Het Nieuwe Rijden 3.0 kun je op jaarbasis 100 tot 200 liter brandstof besparen. Of nog meer als je alle tips consequent toepast. Dit geldt natuurlijk ook voor elektriciteit bij elektrische of hybride voertuigen.
 • Veiliger
  Wie een ontspannen en anticiperende rijstijl hanteert heeft minder kans op een aanrijding. Bovendien is Het Nieuwe Rijden 3.0 goed voor het imago van je bedrijf of organisatie.
VVCR Prodrive Het nieuwe rijden

Zo bespaar je 10 tot 20% op je brandstofkosten

Het Nieuwe Rijden is niet moeilijk, maar wel anders met al die moderne techniek aan boord van je voertuig. Door de onderstaande tips toe te passen rijd je zuiniger op benzine, diesel of stroom. Tijdens de cursus Het Nieuwe Rijden 3.0 geven onze specialisten nog veel meer praktische tips.

 • Trek rustig op
  Hard optrekken kost meer brandstof of stroom. Accelereer rustig en laat de motor niet teveel toeren maken.
 • Uitrollen bij snelheidsvermindering
  Een elektrisch- of hybride voertuig genereert ‘gratis’ stroom als je deze laat uitrollen. En een voertuig met een benzine- of dieselmotor gebruikt in dezelfde situatie geen brandstof. Uitrollen doe je natuurlijk in de versnelling.
 • Stationair draaien
  Als je voertuig het niet uit zichzelf doet, zet hem dan zelf uit als je langer dan 30 seconden moet stilstaan, bijvoorbeeld voor een openstaande brug of een gesloten spoorwegovergang. Zo bespaar je brandstof of stroom en CO2-uitstoot. 
 • Ga bewust om met energievreters
  Een zware lading in je auto, dakdragers, banden met een lage spanning en rijden met open ramen zijn energievreters. Het zorgt voor meer lucht- en rolweerstand dus een hoger verbruik.
 • Gebruik ADAS rijhulpsystemen
  Rijd gelijkmatig, houd afstand en gebruik de rijhulpsystemen van je voertuig. Zo vergroot je de actieradius en het rijcomfort. Denk dus aan adaptieve cruisecontrol ingesteld op een grote volgafstand en de eco modus.
 • Controleer regelmatig de bandenspanning
  Een te lage bandenspanning zorgt voor meer rolweerstand en dus kost het voortbewegen van je voertuig meer energie of brandstof. Controleer daarom maandelijks de bandenspanning. Elke eerste maandag van de maand gaat er een sirene af, dit is het landelijke controleer-je-bandenspanning-moment. 
 • Gebruik de boordcomputer, verbruiksmeter en cruise-control
  Deze items zijn onmisbaar voor Het Nieuwe Rijden 3.0 en maximale brandstof-/stroombesparing. Cruise-control zorgt voor een gelijkmatige snelheid, minder brandstofverbruik, minder stress en meer comfort.
 • Volg onze Het Nieuwe Rijden 3.0 cursus
  Deze cursus leert bestuurders om veilig en zo zuinig en milieubewust mogelijk te rijden zodat de kosten voor brandstof of stroom dalen en de CO2-uitstoot afneemt.

Samen werken aan meer verkeersveiligheid?

Het Nieuwe Rijden 3.0 voor elektrische voertuigen

In een elektrisch voertuig kun je ook veel energie besparen door Het Nieuwe Rijden 3.0 – en de bovenstaande tips – toe te passen. Bij elektrische voertuigen leren we je met name ‘One Pedal Driving’ en hoe je remenergie maximaal omzet in stroom om je accu weer op te laden. Tevens krijg je slimme tips over het laden en preconditioneren van het voertuig.

Het Nieuwe Rijden 3.0 voor (Plugin) Hybride voertuigen

Veel Plug in hybride voertuigen kunnen 40-70 km volledig elektrisch rijden. Wij leren je welke kilometers van je rit je het beste elektrisch en het beste op de verbrandingsmotor kunt rijden. We leren je de verschillende rij-modi efficiënt gebruiken zodat je zoveel mogelijk kilometers elektrisch en op brandstof kunt rijden. 

Het Nieuwe Rijden 3.0 voor nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor

Het merendeel van de hedendaagse nieuwe auto’s is uitgerust met een turbomotor. Zo’n motor heeft veel kracht onderin (dus bij lage toerentallen) en is juist heel zuinig als je Het Nieuwe Rijden 3.0 toepast. Dus: rijden met lage toerentallen en rustig optrekken. Hoe meer je vergt van de motor, hoe meer brandstof deze verbruikt.

Cursus Het Nieuwe Rijden 3.0 in het kort

Door je medewerkers met onze cursus Het Nieuwe Rijden 3.0 aan te leren, kun je aanzienlijk besparen op de kosten voor brandstof en stroom, en de CO2-voetafdruk van het wagenpark verkleinen. Bovendien rijden je medewerkers na de training veiliger en duurzamer, waardoor de kosten voor onderhoud en reparatie ook dalen. 

Een training op maat voor jouw bedrijf of organisatie behoort bij VVCR-Prodrive tot de mogelijkheden. Een training vindt plaats in je eigen auto, kost € 125,– excl. BTW en kan incompany worden verzorgd door onze trainers. Neem contact met ons op voor meer informatie over de cursus Het Nieuwe Rijden 3.0 of vraag een adviesgesprek aan.

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!