De (profiel)diepte in met bandenexpert Per de Vries

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Stel, je autobanden hebben nog 2,5 millimeter profiel en naar aanleiding daarvan adviseert iemand je om ze te laten vervangen omdat dat volgens hem of haar veiliger is. Heeft hij/zij dan gelijk en moet je het advies opvolgen? Wat bandenexpert Per de Vries betreft niet. Je leest in dit blog waarom en we leggen uit hoe je de profieldiepte van je banden controleert.

Per de Vries is voormalig Product Marketing Manager Passenger Car Tyres van bandenfabrikant Michelin en volgens hem is het voortijdig laten vervangen van autobanden – dus bij een profieldiepte van meer dan 1,6 millimeter – om drie belangrijke redenen onnodig.

Per de Vries

Reden 1

De kans op een ongeluk door aquaplaning is zeer klein

“Aquaplaning wordt vaak als argument aangedragen om banden voortijdig te laten vervangen. Het klopt dat het risico op aquaplaning groter is met een profieldiepte van rond de 3 millimeter of minder, maar snelheid, bandenspanning en de diepte van de waterlaag op het wegdek zijn veel belangrijkere beïnvloedingsfactoren. Bij een te hoge snelheid (+80 km/u bij zware regenval) en een te lage bandenspanning kan de band zijn taak – water afvoeren en contact houden met het wegdek – niet goed uitvoeren, zelfs als de profieldiepte 6 millimeter of meer bedraagt. Ongeacht de staat van je banden is snelheid verminderen dus altijd het beste dat je kunt doen in geval van regen of nat wegdek om aquaplaning te voorkomen.”

“Verder moet je weten dat de kans op een ongeluk door aquaplaning überhaupt zeer klein is”, vervolgt De Vries. “In Duitsland is heel veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van ongelukken op nat wegdek en daaruit is gebleken dat slechts 0,6% van de verkeersongevallen te wijten was aan aquaplaning. En wat was is in die gevallen de oorzaak van aquaplaning? Juist ja: snelheid. Wat je ook in acht moet nemen is dat het in Nederland meer dan 90 procent van de tijd droog is en dat het grootste deel van ons wegennet is gemaakt van waterdoorlatend asfalt (ZOAB, Zeer Open Asfalt Beton), wat de kans op aquaplaning ook aanzienlijk verkleint. Bovendien mag je in ons land vrijwel nergens meer harder rijden dan 80 of 100 km/u en vrijwel elke weggebruiker gaat als het regent vanzelf wat langzamer rijden, waardoor de kans op aquaplaning ook kleiner wordt.”

“Het is in veel opzichten – zoals kosten, duurzaamheid, milieu en veiligheid – beter om in kwaliteitsbanden te investeren.”

“Kortom, je banden met 3 millimeter profieldiepte laten vervangen vanwege het zogenaamde gevaar op aquaplaning vind ik een slecht idee. Het is in veel opzichten – zoals kosten, duurzaamheid, milieu en veiligheid – beter om in kwaliteitsbanden te investeren, de bandenspanning op peil te houden en je rijgedrag aan te passen in het geval van regen en nat wegdek.

Aquaplaning uitgelegd:

Aquaplaning VVCR Prodrive


Aquaplaning (of watergladheid) is een natuurkundig verschijnsel waarbij een waterfilm ontstaat tussen de autoband(en) en het wegdek, waardoor de auto (tijdelijk) onbestuurbaar wordt. In het geval van aquaplaning kun je het beste het stuur recht houden en het gaspedaal loslaten zodat de auto weer bestuurbaar wordt. Aquaplaning voorkom je door naast eventuele rijsporen te rijden en je snelheid bij zware regenval aan te passen.

Reden 2

Naarmate de profieldiepte minder wordt, wordt elke band beter op droog wegdek

“Elke band wordt beter op droog wegdek naarmate hij verslijt. Zo wordt de rolweerstand lager, waardoor het energieverbruik van de band daalt en je zuiniger kunt rijden. Minder profiel zorgt er ook voor dat het contactvlak (het vlak van de band dat contact heeft met het wegdek) groter wordt, waardoor onder meer de remweg op droog wegdek afneemt en dus korter is. Race-auto’s rijden niet voor niets op profielloze banden. In andere woorden: een nieuwe band met een profieldiepte van 6 millimeter of meer is niet per se beter dan een gebruikte band met minder profieldiepte. In de regen en op nat wegdek wel, maar niet op droog. Bovendien is het in ons land slechts 10% van de tijd nat, dus waarom zou je dan je banden laten vervangen en investeren in een nieuwe set als de profieldiepte nog ver van de 1,6 millimeter af is?”

“Bandenfabrikanten moeten door regelgeving gedwongen worden om enkel nog autobanden te maken die tot aan de wettelijke grens van 1,6 millimeter goed en dus veilig blijven.”

Reden 3

Het is allesbehalve duurzaam

“Zoals ik bij reden 1 al aangaf is het voortijdig vervangen – en weggooien – van autobanden allesbehalve duurzaam en milieuvriendelijk en dus niet meer dan deze tijd. Ik ben daarom van mening dat bandenfabrikanten door regelgeving gedwongen moeten worden om enkel nog autobanden te maken die tot aan de wettelijke grens van 1,6 millimeter goed en dus veilig blijven. De kennis en technologie is er, maar wordt helaas nog niet door elke fabrikant toegepast.”

Conclusie

Per, is het dus wijs om je banden met een profieldiepte van 2,5 millimeter (of meer) te laten vervangen omwege de veiligheid? “Wat mij betreft niet, want de profieldiepte is niet bepalend voor de veiligheid van de band – de kwaliteit van de band in z’n geheel wel. Die is het allerbelangrijkst. Ik zou deze banden dus niet vervangen – tenzij het kwalitatief gezien minder goede banden zijn – en met een gerust hart ‘oprijden’ tot een profieldiepte van 1,6 millimeter.”

Zo controleer je de profieldiepte van je banden:

profieldiepte-van-banden-controleren

Elke band is uitgerust met zogenaamde Tread Wear Indicators zodat je kunt zien wanneer de band de profieldiepte van 1,6 millimeter heeft bereikt. Op bovenstaande foto zie je hoe die indicators eruit zien. Zodra de bovenkant van die ‘bruggetjes’ gelijk is aan de rest van het profiel, dan is de band versleten.


Bij alle zomerbanden zitten de Tread Wear Indicators op 1,6 millimeter profieldiepte, bij winterbanden op 4 millimeter omdat de wetgeving in Oostenrijk dat voorschrijft. In Nederland – en veel andere landen – valt zelden tot nooit zoveel sneeuw als in Oostenrijk, dus kun je deze TWI’s negeren en doorrijden tot de 1,6 millimeter profieldiepte. Houd er wel rekening mee dat er winterbanden zijn waarbij de prestaties afnemen bij een profieldiepte van 4 millimeter of minder.

Tip!
Let op de profieldiepte van je banden, en pas je rijgedrag in het zeldzame geval dat het nat is, erop aan, maar let ook op de bandenspanning. Een te lage of te hoge spanning beïnvloedt de prestaties van de banden en dus de veiligheid op droog en nat wegdek. Bij de meeste auto’s zit in de deuropening een sticker waarop de ‘adviesspanning’ staat aangegeven.

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!