Schadepreventie: 3 quick wins voor minder schade aan uw wagenpark

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Als wagenparkbeheerder of fleet manager is het één van uw verantwoordelijkheden om de kosten die het beheren van een wagenpark met zich mee brengen binnen de perken te houden. Schadepreventie draagt bij aan het reduceren van uw wagenpark kosten.

Schades hebben een grote invloed op de wagenparkkosten en uiteindelijk het bedrijfsresultaat. Verzekeraars verhogen de premies en u betaalt als organisatie steeds meer eigen risico. Met name als bij uw organisatie het rijden centraal staat in het uitvoeren van de werkzaamheden, zoals bij bijvoorbeeld bezorgdiensten, installatie- en nutsbedrijven het geval is.

Waar te beginnen met schadepreventie?

Heeft u als ambitie en uitdaging om de schadelast te verlagen? Dan komt u er al snel achter dat een schadepreventie beleid erg breed kan zijn. Waar moet u beginnen en wat is een effectieve strategie? Gaat u zelf het wiel opnieuw uitvinden of kijken bij concurrenten en/of experts voor best practices?

Uit onderzoek van Allianz Centrum en Continental AG blijkt dat van alle ongevallen waarbij schade ontstaat, dit bij 40% gebeurt tijdens het manoeuvreren en parkeren. Bestelwagens zijn zelfs 30% vaker betrokken bij ongevallen in verhouding tot kleinere auto’s.

In deze blog focussen we op het “low-hanging fruit” en hoe we deze met “quick wins” kunnen aanpakken. Zo helpen we u met het maken van een snelle start met schadepreventie. Het zijn zaken waarvan uit onze ervaring blijkt dat deze nog wel eens over het hoofd worden gezien.

Waar te beginnen met schadepreventie

Quick win 1 – De eerste beweging is altijd vooruit!

Verrassend veel schades ontstaan bij het parkeren en manoeuvreren. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat dit zo eenvoudig en beheerst mogelijk gaat. Om te zorgen voor overzicht bij het wegrijden hanteren wij daarom de stelregel “de eerste beweging is altijd vooruit”.

Vooruit rijden is overzichtelijker dan achteruit rijden. Om te zorgen dat bezorgers ook daadwerkelijk in staat zijn om altijd de eerste beweging vooruit te maken moet er gezorgd worden dat er juist geparkeerd wordt. Het is daarom belangrijk om medewerkers te trainen in het vinden van de juiste plek om het voertuig te parkeren zodat het wegrijden eenvoudiger wordt.

Quick win 2 – Werp een kritische blik op parkeerplaats en/of distributiecentrum

Het kwaad geschiedt vaak dichterbij dan dat u denkt. Op de eigen parkeerplaats of hub worden namelijk vaak relatief veel schades gereden. Berijders zijn bekend met de locatie en rijden vaak op de ‘automatische piloot’. Het is ook de locatie waar een berijder zijn rit begint en eindigt. Wij zien dat berijders juist aan het begin en einde van de rit niet 100% geconcentreerd zijn op de rij-taak. Dit heeft een negatief effect op het rijgedrag op de parkeerplaats of hub.

Belijning, infrastructuur en rijrichtingen. Het zijn allemaal zaken die komen kijken bij het effectief en veilig inrichten van uw parkeerplaats of hub. Hier heeft u dan ook direct invloed op! Dit is ook juist de plek waar het snelst verandering doorgevoerd kan worden. Door eens goed te analyseren en de pijnpunten aan te pakken komen er al snel verbeteringen naar boven.

Parkeerplaats of distributiecentrum

Quick win 3 – Beloon schadevrij rijgedrag

Houdt u bij hoe vaak er schade wordt gereden in een bepaalde auto of door bepaalde medewerkers? Of maakt u binnen het wagenpark al gebruik van slimme telematica om rijgedrag te meten? Dan kunnen we iets met deze informatie om het gedrag van berijders te beïnvloeden.

We zijn snel geneigd om berijders te straffen wanneer er schade wordt gereden, echter blijkt er uit onderzoek dat dit een averechts effect oplevert. Belonen is in vele gevallen effectiever dan straffen.

Kijk daarom eens of het mogelijk is om een beloningsprogramma te introduceren bij uw medewerkers. Rijden de werknemers één jaar zonder schade? Dan is een diner bon misschien wel op zijn plaats. Rijdt er niemand één jaar schadeloos? Dan heeft deze tactiek waarschijnlijk geen effect, begin met een half jaar schadevrij en bedenk hier een goede beloning voor.

Starten met schadepreventie?

Wilt u echt werken aan schadepreventie en schadelast flink verlagen? Dan is de wereld van schadepreventie veel breder dan deze 3 quick wins. Echter kan externe expertise u helpen om snel en pragmatisch de juiste strategie uit te zetten en in actie te komen.

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen met het starten met schadepreventie? Maak dan een afspraak met één van onze business consultants. We denken graag met u mee tijdens een vrijblijvend gesprek. Neem gerust contact met ons op.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.