Wij horen het nogal eens van bedrijven en organisaties. “We hebben veel schades en ongevallen” of “we willen de veiligheid van onze werknemers verhogen, Kunnen wij bij VVCR-Prodrive een slipcursus volgen?” We zeggen dan natuurlijk “Ja”. Maar willen dan wel een aantal aanvullende vragen stellen. Wij bieden namelijk geen slipcursus aan. Dat is niet voor niets en dat leggen we in deze blog graag aan u uit.
Is een slipcursus een effectief middel om veiliger te leren rijden en een voertuig beter te leren beheersen? Dat tweede is zeker waar, maar veiliger leren rijden door een slipcursus is vaak niet het geval. Want: Waarom zou u een voertuig beter moeten leren beheersen als u in eerste instantie al niet in een situatie terecht wilt komen waarin u het voertuig moet proberen te beheersen?
Raden wij een slipcursus dan helemaal af? Nee, dat doen we niet, een slipcursus als een stuk fun kan een leuk uitje zijn waar u wellicht nog wat van opsteekt ook. Maar zet een slipcursus niet in met als doel om minder schades of veiliger rijgedrag te stimuleren.
De definitie van “slipcursus”
Als we kijken op internet naar de definitie van het begrip “slipcursus” vinden we het volgende:
“Les in slippen” en “Reeks rijlessen waarin je leert wat je moet doen in gevaarlijke verkeerssituaties” en “Een cursus voor het leren beheersen van een voertuig dat slipt”
In de definitie vinden we één duidelijke rode draad. In een slipcursus wordt er geleerd hoe men moet handelen wanneer een voertuig slipt en welke handelingen genomen moeten worden in gevaarlijke verkeerssituaties.
Veel opleiders in de rijtraining branche bieden een slipcursus aan die gericht is op het beheersen van een voertuig. Het spreekt aan (vooral bij deelnemers en consumenten) vanwege het spannende karakter en fun element. Tijdens hoge snelheid op glad wegdek de handrem aantrekken veroorzaakt natuurlijk een kick. Alhoewel het niet verkeerd is zoiets te ervaren is het geen effectieve manier om een slipsituatie te voorkomen en daardoor daadwerkelijk gevaarlijke situaties te vermijden.
Slipcursus kan leiden tot overmoedig rijgedrag
Tijdens een slipcursus leren deelnemers een voertuig te beheersen in ongewenste situaties. Na het volgen van deze traditionele slipcursussen schatten veel deelnemers hun eigen rijvaardigheid hoger in dan werkelijk het geval is. Onderzoek wijst namelijk uit dat deelnemers na het volgen van een slipcursus een hogere risico acceptatie hebben. Men denkt dan meer situaties onder controle te kunnen hebben. Daardoor heeft een slipcursus een averechts effect.
Dat bevestigde Willem Vlakveld, gedragsonderzoeker bij SWOV, in 2018 bij een nieuwsartikel van RTL: “Mensen die een slipcursus doen denken dat ze de vaardigheid hebben en durven daarna meer risico’s te nemen in het verkeer, met als gevolg, en dat is onderzocht, dat ze juist na zo’n training meer ongevallen hebben in het verkeer.”
Focus op rijgedrag in plaats van voertuigbeheersing
Waar veel opleiders met een slipcursus de focus leggen op het beheersen van een voertuig is dat bij VVCR-Prodrive anders. Met een training op de baan leggen we de focus op het rijgedrag van de deelnemer. Tijdens de training coachen we de deelnemers individueel met als doel het rijgedrag te verbeteren. We leren ze te voorkomen om in een slip of een gevaarlijke verkeerssituatie terecht te komen. Het liefst in de eigen auto want daar rijdt de deelnemer normaliter ook in.
95% van de ongevallen worden veroorzaakt door menselijk gedrag. De belangrijkste oorzaken zijn afleidingen, rijden onder invloed en agressief rijgedrag. In de rijvaardigheidstraining die wij aanbieden komt dit terug. Zo ontdekken de deelnemers wat voor een invloed deze zaken hebben op het in een slip of een gevaarlijke situatie raken.
Hoe voorkomt u een slip of gevaarlijke verkeerssituatie?
- Bewust deelnemen aan het verkeer
- Snelheid aanpassen aan situatie
- Tijdig herkennen van potentiële gevaren
- Kennis van eigen voertuig en veiligheidssystemen
In een effectieve training om veiliger te rijden ligt de focus op het veranderen en verbeteren van rijgedrag en niet op voertuigbeheersing. Hierbij zijn zaken als zelfreflectie en evaluatie erg van belang.
Geen slipcursus maar wel een rijvaardigheidstraining op de baan bij VVCR-Prodrive
In ons assortiment aan trainingen vindt u dus geen slipcursus! Naast openbare weg trainingen verzorgen wij wel trainingen op een rijvaardigheidscentrum. Deze heet “De rijvaardigheidstraining”.
En met recht… want de opzet en de uitvoering van een rijvaardigheidstraining ten opzichte van een slipcursus is totaal verschillend. In plaats van iemand in één dag of een paar uren te leren hoe de auto “uit de slip” gehaald kan worden ligt de nadruk op het tijdig herkennen en voorkomen van gevaarlijke situaties en het verbeteren van individueel rijgedrag.
Uit onderzoek blijkt dat deelnemers na het volgen van de rijvaardigheidstraining bewust zijn geworden van het effect van de toename van de remafstand in relatie tot snelheid. Ze realiseren zich wat het belang is van voldoende afstand houden en ze zijn in staat gripverlies te herkennen en de snelheid aan te passen.
Een auto ‘uit de slip halen’ leert een deelnemer niet in een slipcursus van een dag. Tijdens een rijvaardigheidstraining leert de deelnemer zijn voertuig kennen, risicobewust te zijn en daarnaast om gevaren te voorkomen. Daar heeft u in het drukke en hectische dagelijkse verkeer veel meer aan.
Bent u naar aanleiding van dit blog geïnteresseerd in een rijvaardigheidstraining in plaats van een slipcursus? Of heeft u een hoge schadelast en bent u op zoek naar een oplossing? Neem dan gerust contact met ons op en maak een afspraak met één van onze specialisten zoals Tim Jansen, Jan Peter Westland of Mark Maaskant.