SWOV: “Verkeersveiligheids-doelstellingen 2020 worden niet gehaald”

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Maximaal 500 verkeersdoden en 10.600 ernstig gewonden in het verkeer. Dat was de verkeersveiligheidsdoelstelling voor 2020 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Helaas wordt dit doel niet gehaald, zo voorspelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in ‘De Staat van de Verkeersveiligheid 2020’, de jaarlijkse verkeersveiligheidsmonitor van SWOV.

Op basis van de cijfers die nu bekend zijn, verwacht SWOV voor 2020 een stijging van het aantal verkeersdoden ten opzichte van het aantal van vorig jaar (661). Hetzelfde geldt voor het aantal ernstig verkeersgewonden en dat betekent dat er dit jaar hoogstwaarschijnlijk meer dan 21.400 slachtoffers te betreuren zijn. SWOV heeft nog geen uitspraak gedaan over hoe groot de verwachte stijgingen zijn.

Vooral de verkeersveiligheid van fietsers, scootmobielgebruikers en ouderen moet hoognodig verbeterd worden

Verder blijkt uit de cijfers dat vooral de verkeersveiligheid van fietsers, scootmobielgebruikers en ouderen hoognodig verbeterd moet worden, aangezien de ontwikkeling van verkeersdoden in deze groepen de afgelopen 10 jaar een stijging laat zien. Fietsers en ouderen behoren daarnaast tot de grootste groepen ernstig verkeersgewonden, dus de urgentie is hoog.

Blijf op de hoogte van verkeersveiligheid.

165 miljoen voor 2021

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) onlangs aangekondigd dat 190 gemeenten en alle provincies samen 165 miljoen euro ontvangen voor het aanpakken van gevaarlijke kruisingen, fietspaden, wegen en rotondes. Bovendien heeft het kabinet voor de komende 10 jaar een half miljard euro beschikbaar gesteld aan medeoverheden voor het aanpakken van gevaarlijke verkeerssituaties. Zo komt er in totaal 1 miljard euro extra beschikbaar voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Tweederde van de maatregelen wordt binnen 1 jaar uitgevoerd

De 165 miljoen euro die nu wordt toegekend is onderdeel van de 200 miljoen euro die vanuit het rijk voor 2020 en 2021 beschikbaar is, en ongeveer tweederde van de maatregelen waarvoor nu een rijksbijdrage is uitgekeerd, wordt binnen 1 jaar uitgevoerd.

Bijdragen met Roadsafety as a Service

Mark Maaskant, verkeersveiligheidspecialist bij VVCR-Prodrive, vindt het onacceptabel dat het aantal verkeersdoden en -slachtoffers weer toe- in plaats van afneemt: “In 2021 moet er alles aan gedaan worden om de aantallen omlaag te krijgen en laag te houden. Wij zullen ons steentje daaraan bijdragen door werkgevers te helpen bij het vergroten van de verkeersveiligheid van hun werknemers”, aldus Maaskant. “Hier hebben we Roadsafety as a Service (RAAS) voor ontwikkeld, een nieuwe zakelijke dienst die de verkeersveiligheid permanent vergroot zodat het aantal verkeersongevallen binnen en buiten werktijd afneemt. Daardoor dalen ook de kosten die met schades gemoeid zijn, waardoor we RAAS als een kostenneutrale dienst kunnen aanbieden.”

> Lees meer over Roadsafety as a Service.

Bronvermelding

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!