Tips om een kop-staartbotsing te voorkomen

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

U moet er niet aan denken, het geluid van een remmende auto, in je achteruitkijkspiegel en u ziet een voertuig op u afkomen, dat het een aanrijding wordt is zeker want… U kunt geen kant op. Met deze tips kan u in elk geval een aanrijding proberen te voorkomen:

 • Houdt voor een verkeerslicht of de staart van een file dan voldoende tussen afstand ten opzichte van de voorligger. Een makkelijke stelregel is, zorg dat u de achterbanden van het voertuig voor je nog kan zien. Er ontstaat dan een “ruimtekussen” waarmee u om het voertuig voor u heen kunt sturen in geval van een aanrijding door achterop komend verkeer.
 • Zaak is natuurlijk dat achteropkomend verkeer via de achteruitkijkspiegel in de gaten wordt gehouden.
 • Wanneer u stopt voor een spoorweg overgang, let dan extra goed op achteropkomend verkeer en draai voor de zekerheid de voorwielen in, zodat u bij een eventuele aanrijding van achter, de berm wordt in geduwd, en niet het spoor op.
 • Stel de hoofdsteun goed af, een te laag afgestelde hoofdsteun vergroot de kans op een whiplash enorm.
 • Fixeer losliggende spullen in je auto en leg deze bij voorkeur in de kofferbak. Losliggende voorwerpen kunnen in het geval van een aanrijding veranderen in projectielen die u kunnen verwonden. Anticipeer op gevaar, dus bij laagstaande zon, waarbij u als bestuurder de verkeerslichten of staart van een file al slecht ziet, houd dan extra rekening met achteropkomend verkeer.
 • Rijdt altijd met de dimverlichting aan, veel auto’s hebben automatische dagrij verlichting. Hierbij branden bij veel merken slechts LEDS aan de voorkant en zijn de achterlichten gedoofd. Als u de verlichting instelt op dimlicht, dan branden de achterlichten altijd. Zien en gezien worden!
 • Onthoud het volgende acronym dat we in al onze verkeersveiligheidstrainingen gebruiken:

S.A.F.E

 • S: See and be seen
 • A: Always a way out
 • F: Far and wide view
 • E: Ever aware

Blijf op de hoogte van verkeersveiligheid.

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!