Van automobilist naar operator

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Veel zakelijke rijders zien de auto niet meer als symbool van een succesvolle loopbaan en dat kan gevolgen hebben. De interesse om ieder knopje en elke functionaliteit te beheersen verdwijnt bij een bepaalde groep bestuurders. Dat is zonde, zegt Mark Maaskant van VVCR – Prodrive in Baarn: “Want juist met alle moderne rijhulpsystemen kun je veiliger rijden en brandstof besparen. Maar die systemen moet je dan wel kunnen bedienen en de werking ervan kennen.”

Inspireren, motiveren en leren anticiperen. Dat zijn de drie elementen waar het bij VVCR – Prodrive allemaal om draait. Inspireren om de rijhulpsystemen te leren kennen, motiveren om die technologie actief te gebruiken en leren anticiperen door ver vooruit te kijken en gevaren leren te herkennen.

Dat de kennis over veel systemen in de auto bij veel bestuurders ontbreekt heeft een oorzaak zegt eigenaar Mark Maaskant: “Veel lease auto’s worden tegenwoordig op locatie afgeleverd, de sleutel en papieren worden overhandigd aan de zakelijke rijder en dan is het: veel plezier ermee. De berijder accepteert dat ook: die ziet die auto niet meer als een stuk techniek met gebruiksaanwijzing maar als een gebruiksvoorwerp. Daardoor neemt de interesse in wat die wagen voor innovatieve systemen heeft ook af. Men verdiept er zich niet meer in.”

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Gebruik van rijhulpsystemen

Dat auto’s tegenwoordig vol zitten met moderne voertuig-technologie kan bij juist gebruik een gunstig effect hebben op de verkeersveiligheid. Alleen, de leverancier van de auto geeft in sommige gevallen geen uitleg meer over al die opties die het rijden veiliger en efficiënter maken. Daarmee wordt het veiligheidspotentieel van de auto niet meer volledig benut. 

Mark Maaskant: “We merken het in de praktijk door de vragen die we krijgen. Hoe koppel ik mijn mobile device met de auto, is er stemherkenning, welke rijhulp systemen zijn er in de auto aanwezig, hoe werkt het systeem om brandstof te besparen eigenlijk? Daarbij zijn er automobilisten die ook domweg die systemen niet durven te gebruiken.”

“De autorit van en naar het werk is statistisch gezien het gevaarlijkste deel van de werkdag. Als werkgever of wagenparkbeheerder zou je je daarvan bewust moeten zijn. Ook al omdat de rijhulpsystemen schadereductie en brandstofbesparing kunnen opleveren, minder slijtage aan banden en remschijven. En niet in de laatste plaats: goede werknemers zijn schaars.

Als je met kennis van die rijhulpsystemen kunt voorkomen dat je medewerker door een ongeval maanden is uitgeschakeld, zou je dat toch moeten gebruiken. En vergeet een belangrijk aspect niet: juist gebruik van rijhulpsystemen zorgt voor minder vermoeidheid, je komt dus uitgeruster aan op je bestemming!”

Van rijtraining naar gebruikerstraining

VVCR-Prodrive heeft een grote focus op ‘gebruikerstrainingen’ voor nieuweauto’s en bestelwagens. De tijden dat dergelijke trainingen werden gegeven op een afgesloten circuit waar ook nog een antislipcursus kon worden gevolgd zijn wat Maaskant betreft voorbij. Met een team van professionele experts worden individuele automobilisten in hun eigen auto getraind op locatie.

Voor ieder type auto heeft VVCR-Prodrive daartoe speciale cursussen geschreven zodat van elke auto bekend is welke opties en mogelijkheden er zijn qua hulpsystemen. “Het is verbazingwekkend hoeveel mensen niet bekend zijn met die systemen en die dus ook niet gebruiken.

Er is kennelijk geen sense of urgency”, zegt Mark Maaskant: “Ook de fleetowner, wagenparkbeheerder of leasemaatschappij zou zich daar bewust van moeten zijn. Per slot van rekening staat het wagenpark op plaats twee of drie als grootste kostenpost. Van die kosten is dertig procent beïnvloedbaar: door veiliger en zuiniger te rijden: minder schade, minder onderhoud, minder brandstof en dus een verlaging van CO2-uitstoot. En minder ongevallen en uitval van een medewerker.”

Nee, hij is geen roepende in de woestijn: “Het besef neemt toe. Door steeds meer importeurs worden wij ingeschakeld om gebruikerstrainingen te verzorgen. Bij een Audi e-tron krijgt de eigenaar of berijder een speciale voucher waarmee hij of zij van ons een uitgebreide gebruikerstraining krijgt. Dan leer je de auto en al die mogelijkheden dus goed kennen en leer je dus ook hoe je die efficiënt kunt gebruiken.”

En hoe zit het met elektrisch rijden?

Vanzelfsprekend heeft VVCR-Prodrive ook focus op het EV-segment. Ook hier zijn de rijhulpsystemen van belang maar geldt nog een andere factor, zegt Mark Maaskant: “Elektrisch rijden is anders, je moet namelijk je rijgedrag en je reisgedrag aanpassen.

Om te beginnen moet je weten hoe je elektrische auto werkt. Kan jouw auto snelladen? (DC) of alleen maar gewoon laden (AC) en als je alleen maar AC kan laden, kan je dan met 1 fase laden of met 3 fasen laden, En welke laadcapaciteit AC en DC kan je onboard charger aan. Ga je tussendoor bijladen, of rij je de hele dag op een acculading? En hoelang moet je bijladen voor de volgende shift en welke laadin- frastructuur heb je dan nodig?”

Vervolgt: “Zegt jou een verbruik van 18 kWh/100km iets, en hoever kan je dan rijden met een 70kWh accu? En hoe wordt jouw actieradius door de buitentemperatuur beïnvloed en welke manieren heb jij als bestuurder om dit te beïnvloeden? Is het nou beter om zoveel mogelijk te remmen met een EV omdat je remenergie wordt gebruikt om de accu’s bij te laden of moet je het voertuig juist zoveel mogelijk rollend houden. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het is dus duidelijk dat je als EV rijder aardig op de hoogte moet zijn van kW’s, kWh’s, Ampères, Volts, AC/DC, 1 fase, 3 fasen, regeneratief remmen, stroompedaal, pre conditioneren, mode 1, mode 2 of mode 3. Kortom, elektrisch rijden is echt anders.”

De toekomst

VVCR-Prodrive heeft voortgezette rijtrainingen in ons land een nieuwe dimensie gegeven. Een traject dat in feite nog aan het begin van de ontwikkeling staat. Met een breed pakket diensten, variërend van dealerondersteuning, het trainen van afleverspecialisten tot trainingen voor elektrische bestelwagens en zelfs trainingen voor speed pedelecs groeit VVCR-Prodrive naar een mobiliteitspartij.

Mark Maaskant constateert tot slot dan ook dat mobiliteit in alle opzichten verandert: “Er komen steeds meer rijhulpsystemen en dat kan mij niet snel genoeg gaan: hoe sneller hoe beter. Het verkeer wordt er veiliger, efficiënter en duurzamer door. Als VVCR-Prodrive willen wij daarin een rol spelen. De automobilist er namelijk bewust van maken dat hij niet meer alleen een bestuurder is maar ook een operator. Dat is namelijk de toekomst.”

Wilt u in contact komen met Mark Maaskant of met de specialisten van VVCR-Prodrive? Neem gerust contact met ons op.

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met trendsinautoleasing.nl

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!