Veilig rijden in de sneeuw – zo doe je dat

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Even leek het erop alsof echt winterweer in Nederland tot het verleden behoorde, maar de winter van 2020/2021 heeft laten zien dat Koning Winter ook in ons land kan toeslaan. Het gevolg: veel oponthoud, schade en andere ellende. Gelukkig kom je met enkele rijtips goed beslagen ten ijs.

Veilig rijden in de sneeuw is iets wat veel Nederlanders bij gebrek aan echt winterweer niet vaak hebben kunnen oefenen, maar gelukkig kun je het met enkele tips en eventueel training onder de knie krijgen. En dat kan veel ellende schelen, want gladde wegen veroorzaken veel tijdverlies of, erger nog, schade en letsel. 

Halveer je snelheid, verdubbel je afstand

Volgens de experts van VVCR-Prodrive is het vooral zaak om met beleid en anticiperend te rijden. Dat klinkt logisch, maar met enkele concrete tips wordt het daadwerkelijk kinderspel.  

Een handige vuistregel is om de snelheid te halveren en de afstand tot de voorligger te verdubbelen bij gladheid om ook onder dat soort omstandigheden veilig te kunnen autorijden. Anticiperend rijden is als het glad is nog belangrijker dan normaal, omdat je dan eerder ziet welke problemen er op je pad komen.

Blijf op de hoogte van verkeersveiligheid.

Extra veiligheid, maar geen wondermiddel

Winterbanden zijn net als vierseizoenenbanden een extra stukje veiligheid bij het autorijden bij gladheid, maar ze zijn geen wondermiddel. Ze kunnen zelfs een vals gevoel van veiligheid geven. Ook al geven ze een betere grip en is de remweg korter dan die van een zomerband, het is nog altijd zaak om de snelheid aan te passen als de weg glad is.

Ook is het een must om niet bruusk te remmen of te accelereren, zorg ervoor dat je soepel en met beleid rijdt. Laat voor een bocht het gaspedaal los om de auto alvast vaart te laten minderen.

Auto’s gaan glijden omdat òf de grip te laag is òf de snelheid te hoog is. 1 van die 2 kan je als bestuurder beïnvloeden, namelijk snelheid. Als je de snelheid uit het voertuig haalt kan de grip terugkeren. Dus: als je auto gaat glijden: REMMEN en kijken en sturen waar je WEL naar toe wilt. Je stuurt de auto namelijk ongemerkt in de richting waarin je kijkt.

Met beleid wegrijden in de sneeuw

Wegrijden op sneeuw of ijs vraagt ook om beleid. Het is zaak om het gaspedaal niet te diep in te trappen en de koppeling rustig op te laten komen. Mochten de wielen toch spinnen op de sneeuwlaag, dan is het slim om het ESP-systeem of de traction control van je auto uit te schakelen. Dergelijke systemen verlagen namelijk het vermogen als de wielen doorslippen, terwijl je de wielen soms juist moet laten spinnen om ervoor te zorgen dat ze weer grip krijgen. Vergeet niet om deze systemen vervolgens weer in te schakelen! Het kan trouwens ook raadzaam zijn om in de tweede versnelling weg te rijden op sneeuw en ijs.

Je merkt het al, met de juiste tips wordt veilig rijden in de sneeuw een eitje. En mocht je toch een helpende hand willen, dan is Prodrive Academy de juiste partner. Automobilisten leren onder leiding van specialisten alles over veilig rijden in de sneeuw aan de hand van het zogenoemde RaaS-model. Door middel van slim gebruik van data, coaching, videotraining en AI-technologie leren automobilisten om veilig en duurzaam te rijden, ook als de weg is bedekt met een verse laag sneeuw.

‘Lees meer over hoe wij met ons RaaS-model werken aan continue veiligheid’

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!