Veilig rijden stimuleren: zo doe je dat

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Veilig rijden is goed voor de (verkeers)veiligheid van je werknemers en van andere weggebruikers en zorgt voor minder kosten op het gebied van onder meer verzekering, brandstof en stroom, onderhoud, en reparaties. Om deze redenen is het slim om veilig rijden te stimuleren. Hoe je dat doet, lees je hier.

5 tips om veilig rijden te stimuleren

 • Maak het rijgedrag van je bestuurders inzichtelijk
  En dan niet met het doel om onveilige bestuurders te straffen, maar juist om veilige bestuurders te belonen. Zo kun je veilig rijden promoten en medewerkers stimuleren om hun rijgedrag veiliger te maken. Je kunt het rijgedrag inzichtelijk maken met behulp van managementrapportages van de leasemaatschappij of met behulp van telematica: systemen die onder meer de snelheid en het brandstof- en energieverbruik van het voertuig bijhouden. En let op: telematica is al lang niet duur meer! Op basis van de data kun je besluiten om veilige bestuurders te belonen en om onveilige bestuurders op een verkeersveiligheid training te sturen.
 • Promoot veilig rijden binnen je bedrijf
  Verkeersveiligheid is ook marketing. Gebruik daarom marketingmaterialen zoals banners of promovideo’s en online uitingen zoals de interne nieuwsbrief om veilig rijden te promoten binnen je bedrijf. In ander woorden: gebruik marketing om verkeersveiligheid top of mind te maken. De promotie van veilig rijden en het uitdragen ervan werkt ook mee aan een beter bedrijfsimago. Vertel klanten, partners, leveranciers en andere relaties dat je jouw medewerkers stimuleert om veilig te rijden. Communiceer dit op de website en op social media. Zo ben je een betere werkgever die niet alleen verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid op de werkvloer, maar ook daarbuiten.

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

 • Maak veilig rijden onderdeel van het onboardingproces
  Door veilig rijden onderdeel te maken van het inwerktraject en/of onboardingproces, voorkom je dat bestuurders hun oude rij-gewoontes meenemen naar hun nieuwe baan. Sterker nog: je kunt ze er nieuwe, goede gewoontes mee aanleren en ze zo stimuleren om veilig te (blijven) rijden. Veilig rijden is overigens niet alleen een vaardigheid, maar ook een mindset die je kunt creëren door veilig rijden te promoten en stimuleren.
 • Minder brandstof- en stroomverbruik
  Dankzij Het Nieuwe Rijden 3.0 kun je op jaarbasis 100 tot 200 liter brandstof besparen. Of nog meer als je alle tips consequent toepast. Dit geldt natuurlijk ook voor elektriciteit bij elektrische of hybride voertuigen.

 • Nieuwe leaseauto? Gebruikerstraining!
  Met een gebruikerstraining leer je je medewerkers naast verkeersinzicht en gevaarherkenning zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ADAS rijhulpsystemen en slimme connectiviteit opties. Zo combineer je mens en technologie om de verkeersveiligheid binnen jouw bedrijf te vergroten en de kosten van het wagenpark te verlagen.
 • Maak er een challenge van!
  Gebruik jij sportapps zoals Strava of Nike Running? Het is gewoon leuk om te zien als jij tot de beste 5% berijders behoort van jouw bedrijf. Geen naming en shaming, dat werkt niet. Maar stimuleer het gewenste bedrag, stel een doel en maak de voortgang inzichtelijk. Hoe gaaf is het als jouw bedrijf aan het eind van het jaar 30 ton CO2 heeft bespaard en 30% veiliger heeft gereden dan het jaar ervoor? Dat wil je je klanten en opdrachtgevers graag laten weten, toch?
VVCR Prodrive - Veilig rijden stimuleren

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Veilig rijden: stimuleren, aanleren, herhalen

Verkeersveiligheid en veilig rijden is namelijk geen eenmalige actie maar een continu proces om de veiligheid van je medewerkers te waarborgen. Onze dienstverlening Roadsafety as a Service heeft als doel om van verkeersveiligheid een doorlopende proces te maken met fysieke en online trainingen, roadsafety trainingen, inzicht in de data en inzicht in veilig rijgedrag scores.

Overigens kun je door je medewerkers veilig rijgedrag aan te (laten) leren flink besparen op de kosten voor verzekering, brandstof en stroom, onderhoud en reparaties, dus is investeren in verkeersveiligheid een businesscase en geen kostenpost. Voor meer verkeersveiligheid en lagere wagenparkkosten ben je bij VVCR-Prodrive – expert op het gebied van verkeersveiligheid – aan het juiste adres.

Samen werken aan meer verkeersveiligheid en minder kosten?

Contact ons

Wil je meer weten over het stimuleren van veilig rijgedrag en wil je weten wat wij kunnen doen om daarbij te helpen? Contact ons dan of plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze business consultants. Spreken we je snel?

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!