Er zijn steeds meer elektrische voertuigen op de weg en dat is wat ons betreft goed. Het draagt bij aan de klimaatdoelstellingen waar we als Nederland hard voor werken. Maar u weet vast ook dat accupakketten elektrische voertuigen flink veel zwaarder maken. Dat geldt in het speciaal voor bestelauto’s, deze komen al snel boven de grens van 3.500 kg. Om daar in te rijden heeft men op dit moment een C-rijbewijs nodig, maar daar is verandering in gekomen. De overheid start het “Experiment tijdelijke vrijstelling voor nul-emissie-bestelwagens”.
De Nederlandse overheid komt met een vrijstellingsregeling voor het C-rijbewijs zodat men in bestelauto’s tot 4.250 kg mag rijden. De vrijstelling is mei 2019 van start gegaan. Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling moeten chauffeurs een 5 uur durende aanvullende rijopleiding volgen.
Spelregels: experiment vrijstelling van rijbewijs C voor nul-emissie-bestelwagens
De nieuwe regeling maakt het mogelijk om met een B-rijbewijs een elektrische bestelauto tot een maximum gewicht van 4.250 kg te besturen. Zonder de vrijstelling zouden enkel vrachtwagenchauffeurs met een C-rijbewijs hierin mogen rijden. Na een 5 uur aanvullende rijopleiding bij een erkende opleider mogen chauffeurs met een B-rijbewijs rijden in de zware elektrische bestelauto’s. Om aan de regeling deel te nemen zullen bedrijven aan een aantal regels moeten voldoen.
Voertuigvereisten:
Voertuigen die in aanmerking komen voor de vrijstellingsregeling moet voldoen aan de volgende vereisten:
- Een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg, maar niet meer dan 4.250 kg. Het accupakket mag maximaal 750 kg wegen;
- De bestelwagen wordt volledig elektrisch aangedreven;
- Uitsluitend voor bestelwagens die ingericht zijn voor het vervoer van goederen;
- Mag niet worden gebruikt in combinatie met een aanhangwagen;
- Door onze minister geregistreerd als deelnemend voertuig aan het experiment.
Administratieve eisen:
Om deel te nemen aan het experiment moeten bedrijven het een en ander registreren, voor het experiment is dit nog beperkt.
- De deelnemende chauffeurs moeten geregistreerd worden in het RVO portaal. Dit is voldoende voor handhavers;
- Enkel het rijbewijsnummer hoeft geregistreerd te worden, geen NAW of BSN gegevens;
- Bedrijven die deel willen nemen moeten zich aansluiten bij Green Deal ZES;
- De volgende gegevens moeten bijgehouden worden:
- Aantal kilometers per voertuig dat deelneemt;
- het werkgebied en indien mogelijk de gereden routes,
- of het voertuig plaats in heeft genomen van een conventioneel voertuig en;
- het aantal verkeersongelukken dat met de deelnemende voertuigen gebeuren.
Verplicht een aanvullende rijopleiding:
Om als chauffeur deel te nemen aan de vrijstelling moet er een aanvullende rijopleiding gevolgd worden. Dit zijn een aantal zaken om rekening mee te houden met betrekking tot deze opleiding:
- De aanvullende rijopleiding duur minimaal 5 uur waarvan minimaal 2 uur rijtijd onder begeleiding van een instructeur;
- Het is mogelijk om de opleiding is groepen te volgen, er zijn geen vereisten wat betreft het aantal zitplaatsen;
- Enkel WRM-C instructeurs mogen de rijopleiding uitvoeren;
- De inhoud van de rijopleiding is tot stand gekomen op basis van een door de overheid vastgestelde toetsmatrijs
Overige:
- De vrijstelling geldt alleen in Nederland, er mag dus met deze vrijstelling in de deelnemende voertuigen niet in het buitenland gereden worden
- Chauffeur, certificaat en voertuig dienen te koppelen zijn voor handhavers
- Afhankelijk van het experiment is een behaalde vrijstelling in principe 5 jaar geldig, de einddatum is altijd 31-12-2022.
Wat betekent de vrijstellingsregeling voor bedrijven?
Voor bedrijven met chauffeurs met een B-rijbewijs betekent de vrijstellingsregeling dat ze een ruimere keuze hebben uit elektrische bestelauto’s en niet voor een “kleine” bestelauto hoeven te gaan. Die vaak niet groot genoeg zijn en daarom wordt er nu vaak nog gekozen voor een diesel bestelauto. Met de vrijstellingsregeling is het bijvoorbeeld mogelijk om met een B-rijbewijs te rijden in een elektrische bakwagen.
Bedrijven in Nederland zullen moeten meewerken aan de klimaatdoelstellingen. De vrijstellingsregeling helpt daarbij. De keuze van bedrijven voor het elektrificeren van het wagenpark verbetert niet alleen het klimaat en CO2 uitstoot. Het is op termijn ook kosten efficiënter dan een wagenpark opereren dat rijdt op fossiele brandstoffen.
De einddatum voor de nieuwe vrijstellingsregeling is door de commissie vastgesteld op 31 december 2022. Bedrijven hoeven zich echter geen zorgen te maken om hun investering in elektrische bestelauto’s. In Brussel is er namelijk de afgelopen jaren al gesproken over een aanpassing van de Europese rijbewijsrichtlijn. In deze nieuwe opzet mogen lidstaten zelf bepalen of ze het gewicht voor de categorie willen verhogen naar 4.250 kg. Het is zeer aannemelijk dat de huidige proef een definitief karakter krijgt na het einde van de looptijd.
5 uur aanvullende rijopleiding bij een erkende opleider
Omdat de elektrische bestelauto’s tot wel 4.250 kg kunnen wegen is het belangrijk dat chauffeurs zich bewust zijn van een andere weggedrag. De flink zwaardere voertuigen reageren anders in bochten en bij het remmen.
Voor bedrijven en chauffeurs worden ritplanning en optimalisatie van actieradius interessante thema’s. Want hoe en waar moet men opladen? Hoe kan de actieradius geoptimaliseerd worden?
Een 5 uur durende aanvullende rijopleiding is daarom een belangrijk deel van de vrijstellingsregeling. Bestuurders die de opleiding doorlopen ontvangen een certificaat. De registratie loopt via Green Deal ZES. Op dit moment zijn het CBR en CCV druk bezig om de inhoud van het lesplan te bepalen, zoals het eruit ziet is deze in maart 2019 definitief.
Hoe kunt u als bedrijf deelnemen aan het “experiment tijdelijke vrijstelling c-rijbewijs voor nul-emissie-bestelwagens”
Wilt u als bedrijf deel nemen aan het “experiment tijdelijke vrijstelling C-rijbewijs voor nul-emissie-bestelwagens”? Dan moet u als bedrijf wat administratieve handelingen verrichten:
- U sluit zich aan bij Green Deal ZES, dat kan via https://www.greendealzes.nl/doe-mee/.
- Ga naar publicaties
- Download het inschrijfformulier
- Stuur het ingevulde inschrijfformulier naar meines@connekt.nl
- U registreert zich bij het RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) via mijn.rvo.nl
- U heeft een E-herkenning nodig met minimaal niveau 2+
- Na het registreren krijgt u toegang tot een portaal
- Daar moeten de volgende gegevens registreren en bijhouden
- Registreren van het voertuig
- Registreren van chauffeurs
- Registreren van ongevallen
- Na de training registreert VVCR de cursisten die de training hebben gevolgd bij het RVO en voldoen ze aan de eisen voor het “experiment tijdelijke vrijstelling rijbewijs C voor nul-emissie-bestelwagens.
Bekijk hier de training voor elektrische bestelauto’s
Wilt u informatie over de 5 uur aanvullende rijopleiding voor de vrijstelling van het C-rijbewijs? Neem contact op via 0548 514 137 of mail naar info@vvcr.nl.
VVCR heeft veel ervaring met Code 95 opleidingen (tevens voor elektrische bussen) maar is ook een vooruitstrevende opleider op gebied van Elektrisch Rijden en ADAS systemen.
Meer informatie over het experiment tijdelijke vrijstelling voor nul-emissie-bestelwagens vindt u hier: