Wat is Code 95?

Gepubliceerd door: VVCR-Prodrive

Een veelgehoorde term in sectoren waar beroepschauffeurs werken is Code 95. Maar wat is Code 95? Het is een code die staat voor de Richtlijn Vakbekwaamheid voor Beroepschauffeurs. Deze moet iedere 5 jaar verlengd worden. Dit verlengen kan enkel wanneer de chauffeur voldoet aan 35 uur nascholing. Is de Code 95 verlopen? Dan mag de chauffeur niet meer beroepsmatig rijden.

Richtlijn vakbekwaamheid

Het wordt ook wel de richtlijn vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs genoemd. Het is namelijk een richtlijn die in heel Europa geldt en er staat in wat chauffeurs moeten doen om beroepschauffeur te worden en te blijven. De invulling van de Code 95 verschilt per land.

Waar bestaat die Code 95 nascholing uit?

Om te voldoen aan de Code 95 nascholing volgt de chauffeur iedere 5 jaar 35 uur aan nascholing. Deze bestaan uit 28 uur theorie en 7 uur praktijk. De nascholingscursussen moeten bij het CBR gecertificeerd zijn en hebben een vaste trainingscodecode vastgesteld door het CBR. Bij praktijk is begint de code met een W en bij theorie met een U.

Er is een uiteenlopende variatie aan nascholingscursussen te verkrijgen in de markt. Zodat er een passende bij ziet voor ieder type beroepschauffeur. VVCR laat ook bedrijfsspecifieke thema’s terugkomen in de cursussen. Voorbeelden van cursussen zijn:

De reden dat Code 95 bestaat

Er zijn verschillende redenen voor het besluit van de EU in 2009 om de Europese Richtlijn Vakbekwaamheid in te voeren. Samenvattend zijn dat de volgende:

  • Veiligere verkeersdeelname en minder verkeersdoden;
  • Verminderen van CO2-uitstoot en bijdragen aan een beter milieu;
  • Gelijkwaardige eisen aan alle Europese beroepschauffeurs;
  • De kwaliteit van de chauffeurs en dus transport verhogen;
  • Het imago van beroepschauffeurs verbeteren.

Voor wie is Code 95?

De verplichting voor de nascholing geldt voor iedereen die in het bezit is van een C- of D- rijbewijs en daar beroepsmatig gebruik van maakt. In bepaalde gevallen zijn chauffeur vrijgesteld van de Code 95 verplichting. Dit zijn de Code 95 vrijstellingen.

Datagedreven Code 95 nascholing

Code 95 nascholing wordt pas echt effectief als deze naadloos op je organisatie aansluit. VVCR-Prodrive gebruikt een unieke, datagedreven aanpak voor het ontwikkelen van nascholing Code 95 op maat voor jouw organisatie. Dat doen we door je voertuigtelematica en data verkregen uit wagenparkgegevens te analyseren. Denk aan bandenslijtage, brandstofverbruik, uitstoot, reparaties, etc. Daarmee bepalen we welke trainingen optimaal aansluiten bij de werkzaamheden van jouw chauffeurs en bij de doelstellingen van je onderneming op het gebied van schadepreventie, brandstofbesparing en chauffeurscoaching.

Code 95 nascholing op maat voor jouw organisatie.

Meer tips en inzichten

Ontvang advies voor veiliger en duurzamer rijden

Wil je weten hoe we bij jouw bedrijf, organisatie of wagenpark kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid en lagere verzekerings-, brandstof-, reparatie- en onderhoudskosten? Laat dan hieronder je gegevens achter en bepaal zelf wanneer een geschikt moment is voor een telefonisch adviesgesprek met een van onze consultants.

Blijf op de hoogte

Mis niks: blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid, verkeersveiligheid, mobiliteit en wagenparkbeheer!

CTA RaaS

Meer veiligheid, minder kosten?

Lees het in de Roadsafety as a Service leaflet!

VVCR Prodrive logo

Nieuwe naam!

VVCR heet vanaf nu VVCR-Prodrive.

Neem snel een kijkje op onze nieuwe website!