Wist u dat lichamelijke overbelasting één van de meest voorkomende veroorzakers is van verzuim en arbeidsongeschiktheid? Meer dan de helft van de verzuimkosten door beroepsziekten heeft als oorzaak aandoeningen aan rug, nek, schouders, benen en armen.
Wat zeggen de statistieken?
Ieder jaar wordt er in Nederland 800 miljoen euro aan kosten gemaakt door ziekten aan het bewegingsapparaat. Van alle werkgerelateerde verzuimdagen is 38% te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat en is 30% te wijten aan lichamelijk belastend werk.
Ruim 66% van de door werknemers als beroepsziekte ervaren aandoeningen, zijn fysieke aandoeningen. 21% van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is vanwege klachten aan het bewegingsapparaat. Meer dan 50% van de werkzame personen binnen de sector vervoer heeft te maken met fysiek belastend werk.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we overbelasting vermijden en zo verzuimpercentages en arbeidsongeschiktheid reduceren?
Klachten door langdurig belastend werk
Wanneer er tijdens het werk repeterend handelingen moeten worden verricht die lichamelijk zwaar zijn is de kans op overbelasting groot. Vooral werknemers die al jaren dezelfde werkzaamheden verrichten hebben een grote kans op rug-, nek- en schouderklachten.
Als er niet tijdig actie op wordt ondernomen bestaat de kans op langdurige uitval met alle gevolgen van dien. Naast het risico dat een werknemer lange(re) tijd niet inzetbaar is, brengt het ook hoge kosten voor de werkgever met zich mee.
Daar komt bij dat tegenwoordig veel werknemers niet voldoende aanvullend verzekerd zijn. Wanneer fysieke klachten moeten worden behandeld door een fysiotherapeut of andere behandelaar ontstaat er een probleem, vaak is er geen goede aanvullende verzekering afgesloten en draaien werknemers zelf op voor de kosten.
Als gevolg wordt er besloten om niet te laten behandelen waardoor de absentie van de werknemer langer duurt dan eigenlijk nodig is.
Bewustwording staat centraal
Veel klachten kunnen eenvoudig worden verholpen door het gebruik van de juiste hulpmiddelen en technieken bij het verplaatsen van goederen. Het gaat hierbij vooral om bewustwording, niet alleen bij de werknemer maar ook bij de werkgever. Onderkennen en herkennen dat het werk belastend is voor het lichaam is de eerste stap.
Door middel van de juiste training is het mogelijk oude patronen te doorbreken en inzicht te geven in nieuwe en andere technieken. Deze maken het werk makkelijker en vooral minder belastend voor het lichaam.
Vandaag de dag moeten werknemers steeds langer doorwerken, daarom wordt het steeds belangrijker om er voor te zorgen dat de werknemer ook inzetbaar blijft, dit is een gedeelde verantwoordelijkheid. De werkgever kan handvatten en scholing bieden, maar de werknemer zal zich er ook voor in moeten zetten door verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat hij duurzaam inzetbaar blijft.
Maar liefst € 100 per chauffeur besparen?
De bedrijven in de sector goederenvervoer kunnen voor het trainen van de chauffeurs gebruikmaken van de SOOB subsidie. Wanneer u kiest voor een op maat gemaakte training Fysieke Belasting van VVCR komt u in aanmerking voor € 100,- SOOB subsidie per chauffeur. Tijdens deze training leren uw chauffeurs hoe ze hun lichaam op de juiste wijze kunnen belasten gedurende de werkzaamheden.