3 smart stappen om
voorbereid te weg op te gaan

De smartphone is de grootste afleider in het verkeer. Meer dan 60% van bestuurders geeft toe wel eens schuldig te zijn aan appen of een e-mail sturen tijdens het rijden. Jaarlijks komen tientallen mensen in het verkeer om doordat mensen naar hun telefoonscherm kijken in plaats van op de weg.. De oplossing lijkt simpel, geen telefoon gebruiken tijdens het rijden. Maar is dit wel realistisch? De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijks
leven. Bijna iedereen voelt tegenwoordig een bepaalde urgentie om online en ‘connected’ te zijn. Wij bij VVCR-Prodrive geloven dat ‘connected’ en ‘onderweg’ zijn heel goed samen kunnen gaan. Mits de juiste voorbereidingen worden getroffen.

STAP 1

Bepaal welke apps jou kunnen helpen om onderweg de informatie te krijgen die je nodig hebt. Wil je berichtjes kunnen ontvangen tijdens het rijden, of word je liever niet gestoord? Weet je hoe je bij je bestemming moet komen, of vind je het fijn updates te krijgen over de actuele wegsituatie? Er zijn ontzettend veel apps beschikbaar om van de smartphone een handig apparaat te maken die jou helpen veiliger onderweg te zijn. We zetten een paar handige apps en instellingen voor je op een rijtje:

Flitsmeister

Het klinkt wellicht raar om een app die voornamelijk wordt gebruikt voor het waarschuwen voor snelheidscontroles aan te raden in een verkeersveiligheid blog, echter ondanks wat de naam doet vermoeden kan deze app veel meer dan het ‘waarschuwen’ van snelheidscontroles. Flitsmeister waarschuwt namelijk ook voor plots stilstaand verkeer, gesloten rijstroken, spoorwegovergangen en nog veel meer. Doormiddel van geluidssignalen kom je nooit meer voor verrassingen te staan. Je krijgt zelfs een melding wanneer er hulpverleningsvoertuig in actie bij je in de buurt is zodat je op tjjd ruimte kunt maken en niet verrast wordt (wel zo veilig). Bijkomend voordeel is dat de app je informeert wat de maximumsnelheid is op de weg waar je rijdt. Zorg dat je weet wat er wel en niet mogelijk is, voordat je aan het rijden bent. Zo voorkom je dat je meer gefocust bent op je smartphone dan op de weg!

Niet storen of auto-reply 

Word je liever helemaal niet gestoord tijdens het rijden? Dan is het aan te raden om je telefoon voor je aan je rit begint op niet storen te zetten. Dit doe je via het maan icoontje in de notificatiebalk, of je vraagt het aan je spraak assistent! Bang dat mensen niet zo lang op jouw reactie kunnen wachten? Via de niet storen functie van je iPhone kun je gemakkelijk instellen dat inkomende berichten automatisch beantwoord worden. Voor Android zijn simpele apps die hetzelfde doen. Zo laat je jouw contacten weten dat je onderweg bent en niet direct kunt reageren.

STAP 2

Koppel je telefoon aan je auto met Apple CarPlay, Android Auto of MirrorLink. Misschien ken je ze al, misschien hoor je het voor het eerst, maar veel moderne auto’s zijn uitgerust met één of meer van deze koppelingsmogelijkheden. 

Als je je telefoon met een kabeltje (of in sommige auto’s zelfs draadloos) aansluit op je auto kun je (afhankelijk van het model) in het display van je auto voor een optie kiezen (het operating system van je telefoon dat jij inplugt bepaald welk systeem beschikbaar wordt gesteld). Als de interface is opgestart zal je zien dat je een aantal sneltoetsen hebt van applicaties uit je telefoon op de display van je auto. Zo kun je via jouw infotainment scherm een route opzoeken via Google Maps, een playlist starten via Spotify of meldingen inzien. Ook als je de eerder genoemde app Flitsmeister hebt geïnstalleerd komt deze beschikbaar binnen het systeem. Daarnaast zal de spraak assistent van je telefoon beschikbaar zijn via de speakers van je auto. Je kunt dan gemakkelijk alle eerder genoemde commando’s geven zonder je handen van het stuur te halen. 

Probeer het maar eens terwijl je deze blog leest! (Hey Google/Siri!, navigeer naar… of stuur een WhatsApp bericht naar…)

Heeft jouw auto deze optie niet? Niet getreurd! Dan heb je waarschijnlijk al een houder voor je telefoon aangeschaft. Bij voorkeur is dit er een die niet centraal op de voorruit is geplaatst, omdat dit je zicht gevaarlijk kan belemmeren. Ook met alleen je mobiel heb je alle eerder genoemde mogelijkheden tot je beschikking. Wel is het handig deze voor je rit even aan te zetten. Wil jij bijvoorbeeld navigeren via Google Maps, maar ook de voordelen van Flitsmeister gebruiken? Open dan eerst Flitsmeister en wacht tot de app is opgestart, ga daarna terug naar het startscherm en open Google Maps. Nu staat Flitsmeister aan op de achtergrond en ontvang jij notificaties wanneer er iets aan de hand is. Reageren op een oproep of gelijk alle meldingen dempen tijdens het rijden? Gebruik de spraak assistent!

STAP 3

Weersta de verleiding om de telefoon in je hand te nemen. 

Het kan de eerste paar dagen voorkomen dat je toch een nummer belt met je vingers en je telefoon even vastpakt. Doe het niet! Zoals gezegd veroorzaakt afleiding door je telefoon jaarlijks tientallen slachtoffers die het niet na kunnen vertellen en honderden ongelukken waarbij letsel is ontstaan. Kan je de verleiding toch niet weerstaan? Weet dan dat de politie altijd kan uitlezen of jij je telefoon (niet handsfree) hebt gebruikt tijdens je rit. Hier staan terecht fikse boetes tegenover. 

Moet de smartphone uit de auto?

Nee, echter gebruik je smartphone smart en maak gebruik van stembediening en zorg dat je dit beheerst voordat je de auto instapt. Ook handsfree bellen in 50 of 30 km/u gebieden raden we af omdat het verkeer daar juist al jouw aandacht nodig heeft. Berichtjes met de hand typen is uit den boze en levensgevaarlijk. En apps als Flitsmeister, Waize en Google Maps waarschuwen juist voor gevaar.

Veel slimme en veilige kilometers!

Team VVCR-Prodrive